Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

SALETRA POTASOWA 50g + NIESPODZIANKA!

15-06-2015, 15:20
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 1.99 zł      Aktualna cena: 1.99 zł     
Użytkownik Olmix_sklep
numer aukcji: 5362070267
Miejscowość kozy
Kupiono sztuk: 11    Wyświetleń: 27   
Koniec: 15-06-2015 14:36:17
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Wszelkie pytania, wątpliwości, sugestie prosimy kierować na  e-maila:

[zasłonięte]@gmail.com

lub telefonicznie:

506 [zasłonięte] 388
693 [zasłonięte] 331

Z przyjemnością odpowiemy, odpowiednio doradzimy.

Płatności należy dokonać za pośrednictwem allegro
lub bezpośrednio na nasze konto bankowe:

  66 8111 [zasłonięte] 000906 
     1500 [zasłonięte] 590601


W tytule wpłaty prosimy wpisywać nick z allegro.

UWAGA!
Nie musisz posiadać konta na allegro, aby kupować na naszych aukcjach. Zakupów można dokonywać bez rejestracji.
Przesyłki nadajemy za pośrednictwem Poczty polskiej lub Kuriera UPS w ciągu 48 godzin od daty zaksięgowania wpłaty na koncie.
Wszystkie zakupione przedmioty wysyłamy w jednej paczce.
Po dokonaniu zakupu prosimy o wypełnienie formularza opcji dostawy lub wysłanie e-maila, przyspieszy to wysyłkę i pozwoli uniknąć przeoczenia wpłaty.
Do każdego zakupu dołączamy paragon lub fakturę VAT.
1. Zakupu dokonujemy poprzez wybranie interesującej nas ilości
i kliknięcie "Kup teraz".
2. Na e-mail otrzymują Państwo informacje z potwierdzeniem zakupu i danymi do płatności.
3. Ceny przesyłek są zgodne
z cennikiem Poczty polskiej.
4. Pokrywamy koszty pakowania.
5. Szanujemy Państwa pieniądze, do transakcji podchodzimy poważnie, zachowując pełen profesjonalizm, aby została pomyślnie zakończona. Największym wyróżnieniem jest dla nas Państwa zadowolenie z zakupu.
6. Zdjęcia i opisy są autorstwa użytkownika Olmix_sklep, zakazuje się wszelkich prób ich kopiowania zgodnie z ustawą z dnia 04.02.1994r. "O prawie autorskim i prawach pokrewnych".
7. Wszelkie nieprawidłowości dotyczące towaru, przebiegu transakcji itd. prosimy zgłaszać telefonicznie lub e-mailowo. Tylko poinformowanie nas
o problemie
stwarza możliwość naprawienia naszego błędu zarówno przy bieżącej transakcji jak i w przyszłości.
8. W przypadku nadania wysyłki powyżej 48 godzin zwracamy cały koszt wysyłki Kupującemu.
SALETRA POTASOWA 50g


Charakterystyka: saletra potasowa - azotanpotasu (KN03) to bezbarwna, krystaliczna sól (E 252) stosowana do peklowania mięsa metodami tradycyjnymi. Saletra potasowa jest (obok soli kuchennej) najważniejszym dodatkiem stosowanym przy peklowaniu mięsa, gwarantującym nie tylko przedłużenie jego trwałości, ale i zachowanie różowej barwy mięsa. W pierwszym etapie peklowania zaraz po dodaniu saletry, soli kuchennej i przypraw, pochodzące z saletry jony azotanowe pod wpływem naturalnych enzymów zawartych w mięsie zostają zredukowane do azotynów (w ilości nie większej niż zawartość mioglobiny).
W drugim etapie jony azotynowe reagują z mioglobiną, białkiem odpowiedzialnym za różową (ale nietrwałą) barwę mięsa. Produktem reakcji jest nitrozomioglobina o trwałej, różowej barwie, nawet w wyższych temperaturach.

Zastosowanie:
saletra służy do wytworzenia - wraz z innymi składnikami - zalew solankowy, w których pekluje się mięso przed dalszą obróbką. Na każdy kilogram mięsa przeznaczonego do peklowania należy przygotować roztwór zawierający: 1 litr wody, 70 g soli, 10 g saletry potasowej, 1 łyżkę cukru, czosnek
i wywar z liścia laurowego oraz pieprzu (można dodać kolendry, jałowca, rozmarynu). Mięso zalane tak sporządzoną solanką należy odstawić na 5-7 dni.

Proporcja na 5 kg mięsa: do 2,5 l wody dodać 1 łyżeczkę mielonego pieprzu, 2 łyżeczki majeranku,
2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 12 ziaren jałowca, kilka goździków, szczyptę kolendry
i tymianek. Całość gotować 10 minut. Do wystudzonej zalewy dodać 10 g saletry potasowej (1/2 opakowania), 20-40 dkg soli kuchennej, łyżkę cukru, całość dokładnie wymieszać. Nakłuwając mięso strzykawką igłą o grubości 1 mm wprowadzić około 100 ml zalewy w regularnych odstępach do wnętrza tuszy. Mięso ściśle ułożyć w kamiennym garnku i zalać resztą zalewy (mięso musi być całkowicie zakryte). Peklować 7-9 dni w temperaturze 4-8 stopni obracając mięso co 2-3 dni. Peklowane mięso można gotować, wędzić, piec lub grillować.  

Właściwości: gwarantuje zachowanie różowej barwy mięsa, gdyż sama sól kuchenna zmienia naturalny barwnik mięsa na beżowo-szary. Wpływa pozytywnie na smak mięsa. Utrwala barwę peklowanego mięsa. Działa bakteriostatycznie i bakteriobójczo (szczególnie jeśli chodzi o bakterie jadu kiełbasianego). Procesy termiczne (gotowanie szynki), którym poddaje się produkty mięsne, zabijają znajdujące się w nich bakterie, jednak nie niszczą przetrwalników, to zadanie spełnia saletra. Mięso peklowane saletrą nie wykazuje tendencji do pokrywania się śluzowatym nalotem (nie "ślimaczeje").




Masa jednej sztuki = 50g
Kraj pochodzenia: Polska




Waga netto

List zwykły 

List polecony 

Paczka Pocztowa

Pocztex Kurier48

Kurier UPS

    Ekonom. 

Priorytet. 

   Ekonom.

Priorytet.

Ekonom.

Priorytet.

Przelew

Pobranie

Przelew

  Pobranie

   do 350g

3,75 zł.

5,10 zł.

7,50 zł.

8,30 zł.

9,50 zł.

11,00 zł.

12,00 zł.

14,50 zł.

15,00 zł.

20,00 zł.

   350g - 1000g

4,75 zł.

7,10 zł.

8,30 zł.

11,00 zł.

9,50 zł.

11,00 zł.

12,00 zł.

14,50 zł.

15,00 zł.

20,00 zł.

        1000g - 2000g

7,30 zł.

 10,90 zł.

9,50 zł.

14,50 zł.

11,00 zł.

13,00 zł.

12,00 zł.

14,50 zł.

15,00 zł.

  20,00 zł.

2000g - 5000g

-----------

----------

--------

-----------

13,00 zł.

14,50 zł.

12,00 zł.

14,50 zł.

15,00 zł.

20,00 zł.

       5000g - 10 KG
  -----------
 ----------

  --------
  -----------
   18,00 zł.
    20,50 zł.
   12,00 zł.
  14,50 zł.
  15,00 zł.
  20,00 zł.

Zobacz nasze pozostałe aukcje:

KomentarzePanelealle

Strona "o mnie"Wszystkie aukcje

galeria aukcji