Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

SALETRA POTASOWA 20g SZYNKOWAR WĘDZARNIA na 10 kg

20-12-2014, 19:40
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 1.90 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 1.90 zł     
Użytkownik arturnowicki
numer aukcji: 4873435064
Miejscowość Rumia
Kupiono sztuk: 3    Licytowało: 3    Wyświetleń: 60   
Koniec: 20-12-2014 19:35:08
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Saletra potasowa - do peklowania wieprzowiny, wołowiny i cielęciny.


Proporcja na 5 kg mięsa:


Do 2,5 l wody dodać 1 łyżeczkę mielonego pieprzu, 2 łyżeczki majeranku, 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 12 ziaren jałowca, kilka goździków, szczyptę kolendry i tymianek (można użyć również gotową mieszankę ziół do peklowania ). Całość gotować 10 min.

Do wystudzonej zalewy dodać 10 g saletry potasowej ( 1 opakowania ), 20-40 dkg soli kuchennej, łyżeczkę cukru, całość dokładnie wymieszać.

Nakłuwając mięso strzykawką z igłą o grubości 1 mm wprowadzić około 100 ml zalewy w regularnych odstępach do wnętrza tuszy. Mięso ściśle ułożyć kamiennym lub - emaliowanym garnku i zalać resztą zalewy ( mięso musi być całkowicie zakryte ).

Peklować 7 – 9 dni w temperaturze 4 – 8 st. obracając mięso co2 – 3 dni.
Peklowane mięso można gotować, wędzić, piec lub grillować.

- Masa netto: 20 g na 10 kg mięsa,

Skład:

- Azotan potasu E252,

Towar prezentowany na moich aukcjach jest fabrycznie nowy. Do każdego produktu dołączony jest paragon fiskalny lub na żądanie - faktura VAT. Każda partia towaru jest fotografowana, dlatego też zdjęcia są zawsze aktualne. Jeżeli potrzebujesz więcej zdjęć - prześlę je na podany adres. Jestem pasjonatem produktów kuchennych i staram sie dystrybuować przedmioty nieprzeciętne i w miarę możliwości - osobiście przetestowane.

Ważne - proszę o przeczytanie strony *O mnie*

Zapraszam na inne moje aukcje