Saletra potasowa - do peklowania wieprzowiny, wołowiny i cielęciny.
Proporcja na 5 kg mięsa:
Do 2,5 l wody dodać 1 łyżeczkę mielonego pieprzu, 2 łyżeczki majeranku, 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 12 ziaren jałowca, kilka goździków, szczyptę kolendry i tymianek (można użyć również gotową mieszankę ziół do peklowania ). Całość gotować 10 min.
Do wystudzonej zalewy dodać 10 g saletry potasowej ( 1 opakowania ), 20-40 dkg soli kuchennej, łyżeczkę cukru, całość dokładnie wymieszać.
Nakłuwając mięso strzykawką z igłą o grubości 1 mm wprowadzić około 100 ml zalewy w regularnych odstępach do wnętrza tuszy. Mięso ściśle ułożyć kamiennym lub - emaliowanym garnku i zalać resztą zalewy ( mięso musi być całkowicie zakryte ).
Peklować 7 – 9 dni w temperaturze 4 – 8 st. obracając mięso co2 – 3 dni.
Peklowane mięso można gotować, wędzić, piec lub grillować.
- Masa netto: 20 g na 10 kg mięsa,
Skład:
- Azotan potasu E252,
Towar prezentowany na moich aukcjach jest fabrycznie nowy. Do każdego produktu dołączony jest paragon fiskalny lub na żądanie - faktura VAT. Każda partia towaru jest fotografowana, dlatego też zdjęcia są zawsze aktualne. Jeżeli potrzebujesz więcej zdjęć - prześlę je na podany adres. Jestem pasjonatem produktów kuchennych i staram sie dystrybuować przedmioty nieprzeciętne i w miarę możliwości - osobiście przetestowane.
Ważne - proszę o przeczytanie strony *O mnie*
Zapraszam na inne moje aukcje