Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

SALETRA POTASOWA 20g peklowania grill mięsa

26-08-2014, 20:23
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 1.70 zł     
Użytkownik sklepogrodnik
numer aukcji: 4508853549
Miejscowość Sieradz
Wyświetleń: 15   
Koniec: 26-08-2014 20:00:00
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha



e-mail: [zasłonięte]@wp.pl
-----------
tel.: 600-[zasłonięte]-432
tel: 43 [zasłonięte] 01
-------------
godziny pracy podane są
na stronie  "o mnie"



Przesyłki kurierskie realizujemy w ciągu 72 godz.
Przesyłki realizowane są w dni robocze.
-------------------
Jeżeli koszt wysyłki wydaje ci się zbyt wysoki, zadaj pytanie lub zadzwoń sprawdzimy czy da się go zmniejszyć.



BANK:  PKO BP
NR KONTA:
35 1020 [zasłonięte] 4[zasłonięte]5640002 [zasłonięte] 008223
------------------
W tytule przelewu zawsze proszę wpisywać tylko nick-login z allegro, błędne dane mogą opóźnić wysyłkę. 



1. Koszt wysyłki pokrywa kupujący, Na wpłatę oczekujemy do 7dni, po tym czasie występujemy o zwrot prowizji.

2. Przysłanie „potwierdzenia wpłaty na konto bankowe” nie przyspiesza wysyłki. Pieniądze muszą zostać fizycznie zaksięgowane na naszym koncie.

3. Po zakupie prosimy  zawsze wypełnić formularz ALLEGR0, ewentualne zmiany danych wysyłkowych lub informację na temat faktury, należy podawać wyłącznie po przez wypełniony formularz ALLEGRO.

4. W interesie kupującego jest podanie prawidłowych danych, umożliwiających kontakt i dostarczenie wysyłki na właściwy adres.

5. Kupując na naszych aukcjach kilka przedmiotów w odstępie czasowym, prosimy nas o tym poinformować.

6. Na zakupiony towar zawsze jest wystawiany dokument zakupu, paragon lub na życzenie faktura, oraz jeśli tego wymaga towar, karta gwarancyjna.

  7. Zakupiony towar można zwrócić w ciągu 10 dni w stanie nie wskazującym na użycie.
Zwroty towarów należy wcześniej uzgodnić z naszą firmą.
Zwroty dokonywane są na koszt kupującego.

8. Wysyłki realizowane są w ciągu   72 h, nie wliczając w to sobót, niedziel oraz innych dni wolnych od pracy. Zakupy po godz. 11.oo traktujemy jako następny dzień wysyłkowy.

  9. Wysyłka pocztowa jest zmienna. Informacja na temat wysyłki poczty polskiej jest zawarta
na stronie "O mnie".

10. Kupowanie na naszych aukcjach oznacza akceptację i zapoznanie się z naszym regulaminem, pełny regulamin dostępny na
stronie "O mnie"

 

 

PRZEDMIOTEM AUKCJI JEST

SALETRA POTASOWA DO PEKLOWANIA MIĘSA

WAGA: 20g

 


saletrapotasowa.png

 

Opis

Saletra potasowa - do peklowania wieprzowiny, wołowiny i cielęciny. 
Proporcja na 5 kg mięsa: 
Do 2,5 l wody dodać 1 łyżeczkę mielonego pieprzu, 2 łyżeczki majeranku, 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 12 ziaren jałowca, kilka goździków, szczyptę kolendry i tymianek (można użyć również gotową mieszankę ziół do peklowania ). Całość gotować 10 min. Do wystudzonej zalewy dodać 10 g saletry potasowej ( 1/2 opakowania ), 20-40 dkg soli kuchennej, łyżeczkę cukru, całość dokładnie wymieszać. Nakłuwając mięso strzykawką z igłą o grubości 1 mm wprowadzić około 100 ml zalewy w regularnych odstępach do wnętrza tuszy. Mięso ściśle ułożyć kamiennym lub - emaliowanym garnku i zalać resztą zalewy ( mięso musi być całkowicie zakryte ). Peklować 7 – 9 dni w temperaturze 4 – 8 st. obracając mięso co2 – 3 dni. 
Peklowane mięso można gotować, wędzić, piec lub grillować. 
Skład: 
- Masa netto: 20 g na 10 kg mięsa, 


1. SPECYFIKACJA
Saletra potasowa– azotan potasu (KN03), bezbarwna, krystaliczna sól (E 252) stosowana do peklowania mięsa metodami tradycyjnymi. Saletra potasowa (azotan potasu) jest (obok soli kuchennej) najważniejszym dodatkiem stosowanym przy peklowaniu mięsa, gwarantującym nie tylko przedłużenie jego trwałości ale i zachowanie różowej barwy mięsa. Przepis jej użycia znajduje się na opakowaniu. 
W pierwszym etapie peklowania (zaraz po dodaniu saletry, soli kuchennej i przypraw, pochodzące z saletry jony azotanowe pod wpływem naturalnych enzymów zawartych w mięsie zostają zredukowane do azotynów (w ilości nie większej niż zawartość mioglobiny).
W drugim etapie jony azotynowe reagują z mioglobiną, białkiem odpowiedzialnym za różową (ale nietrwałą) barwę mięsa. Produktem reakcji jest nitrozomioglobina o trwałej , różowej barwie, nawet w wyższych temperaturach. 
 
2. ZALETY
Saletra potasowa (azotan potasu) jest obok soli kuchennej podstawowym dodatkiem przy peklowaniu mięsa, gwarantuje:
-zachowanie różowej barwy mięsa, gdyż sama sól kuchenna zmienia naturalny barwnik mięsa na beżowo-szary,
-pozytywny wpływ na smak mięsa,
-utrwalenie barwy peklowanego mięsa,
-silne działanie bakteriostatyczne i bakteriobójcze (szczególnie jeżeli chodzi o bakterie jadu kiełbasianego), 
-procesy termiczne (gotowanie szynki), którym poddaje się produkty mięsne, zabijają znajdujące się w nich bakterie, jednak nie niszczą przetrwalników ) to "zadanie" spełnia saletra.
-mięso peklowane saletrą nie wykazuje tendencji do pokrywania się śluzowatym nalotem (nie" ślimaczeje"),
Dlaczego lepiej stosować saletrę niż produkty zawierające azotyny (nitryty np. peklosól)?
Stosowanie saletry potasowej zawierającej jedynie jony azotanowe jest zdrowsze i bardziej bezpieczne od dostępnych na rynku mieszanek peklujących zawierających azotyny, które w przypadku nawet niewielkiego przedawkowania mogą okazać się szkodliwe dla naszego zdrowia. 
 
3. DODATKOWE PRZYDATNE INFORMACJE.
Oprócz azotynów, niebezpieczeństwo stanowią nitrozaminy, związki powstające podczas ogrzewania mięsa w wyniku reakcji azotynów z aminami. Związki te mogą mieć działanie rakotwórcze.
Peklowanie saletrą potasową trwa 2 dni dłużej niż nitrytami ale jest zdecydowanie zdrowsze i bezpieczniejsze!

Dane

Szerokość produktu: 7cm
Głębokość produktu: 1cm
Wysokość produktu: 11cm

 

................................................................


 

CHCĄC KUPIĆ WIĘKSZE LUB MNIEJSZE OPAKOWANIE

SPRAWDŹ NASZE INNE AUKCJE

 

Opis zawarty na stronie ma charakter informacyjny.

Przed zastosowaniem preparatu należy dokładnie zapoznać się ze szczegółową instrukcją stosowania dołączoną do opakowania.

wymiar +/- 5%

 

 

 DZIĘKUJEMY ZA ODWIEDZENIE NASZYCH AUKCJI

I ZAPRASZAMY DO ZAKUPÓW