Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

SADZONKA RABARBAR NAWÓZ GRATIS

15-10-2014, 13:54
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 7.49 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 7.49 zł     
Użytkownik OGRODSOJKA
numer aukcji: 4609805279
Miejscowość Tarnowskie Góry
Licytowało: 1    Wyświetleń: 50   
Koniec: 15-10-2014 13:27:20
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

szablon_nowy



Wszystkie przesyłki do 30kg wysyłane kurierem. Koszt: 15 zł

INFORMACJA
Przy odbiorze przesyłki prosimy sprawdzić przesyłkę pod kątem zawartości i stanu.
W razie wątpliwości prosimy spisać z kurierem protokół, który jest jedyną podstawą do reklamacji

Wybierając formę przesyłki listem ekonomicznym bądź priorytetowym nie bierzemy odpowiedzialności za przesyłki które nie dotrą do klienta, gdyż są to listy nierejestrowane.

 



OgródSojka
42-600 Tarnowskie Góry
ul. Ligonia 1
woj. śląskie


tel. 32 [zasłonięte] 00
tel. 32 [zasłonięte] 50

tel.kom. 603 [zasłonięte] 15 22


mail: [zasłonięte]@OGRODSOJKA.PL
mail: CENTRUM_[zasłonięte]@OP.PL


Numer konta:
PL 10 1940 [zasłonięte] 1[zasłonięte]0769525 [zasłonięte] 000000


godziny otwarcia:
dni powszednie: 8.00 - 17.00
sobota: 8.00 - 13.00
niedziela: nieczynne



WYSTAWIAMY FAKTURY VAT.

 

 

  • Wieloletnia bylina o wysokości do 1,5 m. 
  • Część podziemną stanowi grube, skrócone kłącze, zwane karpą. Z dolnej części karpy wyrastają częściowo zdrewniałe korzenie spichrzowe, w których gromadzone są zapasy pokarmowe. Młode rośliny wykształcają najpierw korzeń palowy, który z czasem tworzy korzeń spichrzowy. Z niego wyrastają włókniste korzenie, które odrastają co roku na nowo. Z pąków znajdujących się na szczycie karpy wyrastają liście i pędy. 
  • Barwa ogonków liściowych może być czerwona, różowa lub zielona. 
  • Rabarbar zapada w stan spoczynku fizjologicznego, który trwa do grudnia. 
  • Jest wytrzymały na mróz. 
  • Preferuje dość wilgotne i średnio zwięzłe gleby. Nie powinno się go uprawiać na glebach mokrych i kwaśnych. 
  • Preferuje stanowisko słoneczne. Może rosnąć również w półcieniu, lecz jego rozmiary mogą być wtedy o wiele mniejsze. 
  • Dość dobrze znosi suszę, ale przy silnych upałach dobrze jest go często podlewać, by liście nie straciły jędrności. 
  • Istnieje ponad sto odmian rabarbaru różniących się od siebie nie tylko wyglądem i smakiem, a także okresem dojrzewania. 
  • Uprawiany jako warzywo dla swych smacznych, kwaskowatych ogonków liściowych, najczęściej wykorzystywanych w produkcji kompotów, soków bądź jako dodatek do ciast. Należy jednak pamiętać, że rabarbar wypłukuje z organizmu wapń. Dlatego ilość jego spożywania powinna być ograniczona. 
  • Rozmnażany jest głównie w marcu przez podział karpy. Uprawiany z nasion nie zachowuje cech rośliny matecznej. Odcinki mające przynajmniej 1 pąk sadzi się wiosną (w marcu) lub jesienią (przełom września i października), tak, by pąki znajdowały się przynajmniej 5 cm pod ziemią, przy czym wykopane dołki powinny mieć średnicę 20 – 30 cm i podobną głębokość. 
  • Ogonki liściowe można zrywać dopiero w drugim roku po posadzeniu. 
  • Kwiatostany należy usuwać zaraz po ich pojawieniu się, gdyż osłabiają roślinę, uniemożliwiają rozwój karpy i powstawanie nowych pąków liściowych, przez co w każdym kolejnym roku plony stają się coraz mniejsze. 
  • Wymaga silnego nawożenia kompostem lub obornikiem, a wiosną nawozami mineralnymi. 
  • Zbieranie przeprowadza się od początku maja do lipca, najwcześniej w drugim roku po zasadzeniu. Polega ono na wyłamywaniu ogonków (które osiągnęło min. 20 cm długości) nisko nad ziemią. Nie powinno się zbierać wszystkich liści naraz. Ważne jest, by pozostały przynajmniej 2 dojrzałe liście.
  • Rabarbar można uprawiać również metodą przyśpieszoną. Uprawa przyśpieszona polega na przykrywaniu roślin ciemnymi płachtami po to, aby szybciej wypuściły nowe pędy. Trwa ona od grudnia do wczesnej wiosny (około marca). Dzięki temu ogonki liściowe stają się delikatniejsze i słodsze. 
  • Możliwe jest przyspieszenie wzrostu rabarbaru znajdującego się w gruncie. Wystarczy nakryć karpę ceramiczną donicą, dzięki temu otrzymamy młode pędy 6 – 8 tygodni przed sezonem. Należy jednak pamiętać, aby nie przyspieszać tej samej karpy co roku, gdyż może to znacznie osłabić roślinę, poza tym nie każda odmiana dobrze znosi przyspieszanie. 
  • Do najgroźniejszych chorób rabarbaru należą; zgnilizna karp i zgnilizna ogonków liściowych, wywoływane przez bakterie i grzyby. Roślinę może atakować mączniak rzekomy, plamistość liści oraz rdza rabarbaru. Na rabarbarze żerują również dwa chrząszcze z rodziny stonkowatych; kałdunica zielonka i kałdunica rdestówka. Zarówno owady dorosłe, jak i larwy wgryzają się w liście.


SPRZEDAŻ WSTRZYMUJEMY DO WIOSNY 2014.