Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Sadzeniaki Ziemniaka KWS Najlepsza Oferta Rynku

21-01-2012, 16:47
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 1.10 zł     
Użytkownik _______-________
numer aukcji: 2041118185
Miejscowość gołuchów
Wyświetleń: 233   
Koniec: 20-01-2012 15:11:22
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Sadzeniaki ziemniaka


sadzeniaki-KWS

Ziemniaki są niezbędnym produktem na całym świecie, dzięki ich wszechstronnym zastosowaniu. Do uzyskania bardzo dobrej jakości ziemniaków konsumpcyjnych, wymagane są właściwe sadzeniaki (zgodne z GlobalGap, SKAL, NAO, Hygiene Code, GMP, VVA i NAK), które rozprowadzamy dla szerokiego grona odbiorców.



Odmiany ziemniaka KWS dla polskiego rynku na rok 2012




Inne odmiany ziemniaka








INOVA


sadzeniaki-KWSsadzeniaki-KWS

Jadalna odmiana ziemniaka typu zwięzłego, bardzo smaczna i bardzo popularna głównie na rynkach Europy północno-zachodniej.


Odmiana bardzo wczesna, osiąga dobre wyniki w północnej Afryce i na Bliskim Wschodzie i z tego powodu jest z powodzeniem eksportowana do Europy. Bulwy owalne, podłużne miąższ i skórka koloru żółtego.

Nadaje się wyśmienicie jako ziemniak do mycia i pakowania.


INOVĘ cechuje ponadto:

  • długi okres spoczynku bulw i dobra przechowalność

  • nadaje się na większość rodzajów gleb

  • wcześnie wykształca bulwy

  • daje wysokie plony pod warunkiem wystarczającego zaopatrzenia w składniki pokarmowe podczas całego okresu wegetacji


  • wdzięczna jest za utrzymanie łodyg w zdrowym stanie

  • szybko wytwarza skórkę, jest mało podatna na fuzarium i uszkodzenia mechaniczne przy zbiorze




Cechy odmiany:



Wczesność dojrzewania 8
Rozwój pędu naziemnego 6
Okres spoczynku 7
Kolor skórki ż
Kolor miąższu ż
Plon 7
Wyrównanie bulw 8
Wielkość bulw 7
Kształt bulw o/p-o
Głębokość oczek 7
Typ kulinarny AB
% s.m. 19,2
Odporność na uszkodzenia mechaniczne 7
Plamy w miąższu 8
Ciemniene miąższu po ugotowaniu 8
Idex dla frytek 6
Index dla chipsów 6



Odporność na patogeny:

Ro1 bardzo wysoka
Pa 2+3 niska
Zgnilizna łodyg 5
Zgnilizna bulw 7
Alternaria 4
Parch zwykły 5,5
Rak ziemniaka wysoka
Wirus Y średnio wrażliwa




Reakcja na środki ochrony:



  • Metribuzyna: mało wrażłiwa

  • CIPC: wrażliwa

LABADIA


sadzeniaki-KWSsadzeniaki-KWS

Tradycyjna, jadalna odmiana ziemniaka. Owalny kształt bulw, jasnożółty kolor miąższu, ładna, równomiernie zabarwiona żółta skórka. Z tego powodu nadaje się bardzo dobrze do sprzedaży jako świeży produkt w małych opakowaniach oraz jako ziemniak do mycia i pakowania.


Ponadto:

  • cechuje się dobrą przechowalnością, nie należy jednak magazynować jej w zbyt niskich temperaturach

  • nadaje się na wszystkie rodzaje gleb


  • aby przyspieszyć wschody można pobudzić sadzeniaki do kiełkowania

  • niższa początkowa dawka nawozu azotowego sprzyja intensywnemu wykształcaniu bulw, a przez to wysokim plonom

  • jest dość wrażliwa na mechaniczne uszkodzenia podczas zbioru


Cechy odmiany:

Wczesność dojrzewania 7
Rozwój pędu naziemnego 7
Okres spoczynku 6
Kolor skórki ż
Kolor miąższu
Plon 7
Wyrównanie bulw 7
Wielkość bulw 8
Kształt bulw ow
Głębokość oczek 7
Typ kulinarny B
% s.m. 19,9
Odporność na uszkodzenia mechaniczne 5
Plamy w miąższu 7
Ciemniene miąższu po ugotowaniu 8
Idex dla frytek 6
Index dla chipsów 5





Odporność na patogeny:

Ro1
bardzo odporna
Pa 2 wrażliwa
Zgnilizna łodyg 5
Zgnilizna bulw 7
Alternaria 7
Parch zwykły 5
Rak ziemniaka 1 odporna
Wirus Y wrażliwa




Reakcja na środki ochrony:



  • Metribuzyna: mało wrażliwa

  • CIPC: wrażliwa

RAMOS


sadzeniaki-KWSsadzeniaki-KWS

Uprawiają go najlepsi producenci, przerabiają najlepsi przetwórcy. Ramos bardzo dobrze nadaje się do produkcji frytek. Dobry wygląd i dobry smak predysponują go także do sprzedaży jako stołową odmianę ziemniaka.

Odmiana średniowczesna.


Ponadto:


  • wyśmienicie nadaje się do długiego przechowywania

  • nadaje się na wszystkie rodzaje gleb

  • typowe są dla niego szybkie wschody i szybki rozwój

  • mocne pędy naziemne wymagają troskliwego nawożenia

  • skórka szybko wytwarza korek



Cechy odmiany:

Wczesność dojrzewania 6,5
Rozwój pędu naziemnego 7
Okres spoczynku 8
Kolor skórki
Kolor miąższu
Plon 8,5
Wyrównanie bulw 7
Wielkość bulw 8
Kształt bulw ow/pow
Głębokość oczek 7
Typ kulinarny BC
% s.m. 20,1
Odporność na uszkodzenia mechaniczne 6
Plamy w miąższu 6
Ciemniene miąższu po ugotowaniu 8
Idex dla frytek 8
Index dla chipsów 7



Odporność na patogeny:


Ro1
bardzo odporny
Pa 2+3 mało odporny
Zgnilizna łodyg 5
Zgnilizna bulw 7,5
Alternaria 5
Parch zwykły 6
Rak ziemniaka 1 odporny
Wirus Y średnio wrażliwy



Reakcja na środki ochrony:



  • Metribuzyna: mało wrażliwy

  • Basagran: wrażliwy


  • CIPC: mało wrażliwy










ACCENT Alcmaria x AM 66-42


sadzeniaki-ziemniaka-accent

Właściwości rolnicze




  • Dojrzewanie wczesne; średnio długi - długi okres spoczynku.

  • Bulwy duże, okrągłoowalne, kształt jednorodny, skórka żółta,oczka dość płytkie; wysoka odporność uszkodzenia wewnętrzne.

  • Plon wysoki; w sortowaniu jednorodne.

  • Zawartość suchej masy bardzo niska.


  • Jakość konsumpcyjna zwięzłe podczas gotowania; śladowe ciemnienie po gotowaniu; przeznaczenie - spożycie bezpośrednie.

  • Ulistnienie całkiem dobre.

  • Choroby bardzo wrażliwe na zarazę liści, wysoka odporność na zarazę bulw; średnio odporne na liściozwój, dość wysoka odporność na wirus A, wysoka odporność na wirus X, wysoka odporność na wirus Yn; odporne na raka ziemniaka; odporne na Ro1 mątwika ziemniaczanego średnio odporne na parch zwykły.




Cechy morfologiczne



  • Roślina niska - średnia z pośrednim rodzajem struktury ulistnienia; łodygi lekko pionowe - rozłożyste; lekkie zabarwienie antocyjanu; średnie - duże, jasno - średnio zielone liście; sylwetka zamknięta; brak lub bardzo niska częstotliwość liści, brak lub bardzo lekkie zabarwienie antocyjanu na wewnętrznej stronie korony kwiatu.

  • Bulwy okrągłoowalne; skórka żółta, średnio-szorstka - szorstka; jasnożółty miąższ; oczka dość płytkie.

  • Kiełki duże, szerokocylindryczne, lekka intensywność zabarwienia antocyjanu oraz lekkie omszenie podstawy; mały - średni pączek szczytowy bez zabarwienia lub z bardzo lekkim zabarwieniem antocyjanu końcówek; niewielka-średnia ilość końcówek korzenia.










DÉSIRÉE Urgenta x Depesche


sadzeniaki-ziemniaka-desiree

Właściwości rolnicze



  • Dojrzewanie średniowczesne - średniopóźne; średnio długi okres spoczynku.


  • Bulwy duże, podłużno-owalne, kształt jednorodny - umiarkowanie jednorodny, skórka czewrona, oczka płytkie; dość wysoka odporność na uszkodzenia wewnętrzne.

  • Plon dobry; w sortowaniu jednorodne.

  • Zawartość suchej masy odpowiednia.

  • Jakość konsumpcyjna lekko zwięzłe - mączyste podczas gotowania; śladowe - niewielkie ciemnienie po gotowaniu; przeznaczenie - spożycie bezpośrednie i frytki.


  • Ulistnienie dobre - całkiem dobre.

  • Choroby średnio wrażliwe na zarazę liści, dość wysoka odporność na zarazę bulw; średnio wrażliwe na liściozwój, średnio odporne na wirus A, dość wysoka odporność na wirus X, wysoka odporność na wirus Yn; odporne na raka ziemniaka; wrażliwe na parch zwykły.


Cechy morfologiczne



  • Roślina średnia - wysoka z pośrednim rodzajem struktury ulistnienia; łodygi pionowe - lekko pionowe z silnym zabarwieniem antocyjanu; średnie - duże, umiarkowanie zielone - ciemno zielone liście, sylwetka otwarta; wysoka częstotliwość kwiatów, silne zabarwienie antocyjanu na wewnętrznej stronie korony kwiatu.


  • Bulwy podłużno-owalne; skórka czewrona, gładka; miąższ jasnożółty; oczka płytkie.

  • Kiełki średnie - duże, stożkowate, średnia - silna intensywność zabarwienia antocyjanu oraz średnie omszenie podstawy; średni pączek szczytowy z lekkim - średnim zabarwieniem antocyjanu końcówek; mała - średnia ilość końcówek korzenia.









FRIESLANDER Gloria x 74 A3


sadzeniaki-ziemniaka-frieslander

Właściwości rolnicze



  • Dojrzewanie bardzo wczesne; długi okres spoczynku.

  • Bulwy duże, owalne, kształt jednorodny, skórka żółta, oczka dość płytkie; wysoka odporność na uszkodzenia wewnętrzne.


  • Plon średni; w sortowaniu jednorodne.

  • Zawartość suchej masy niska.

  • Jakość konsumpcyjna zwięzłe - lekko zwięzłe podczas gotowania; brak - śladowe ciemnienie po gotowaniu; przeznaczenie - spożycie bezpośrednie i frytki.

  • Ulistnienie całkiem dobre.


  • Choroby wrażliwe na zarazę liści, średnio odporne na zarazę bulw; wysoka odporność na liściozwój, dość wysoka odporność na wirus A, dość wysoka odporność na wirus X, dość wysoka odporność na wirus Yn; odporne na raka ziemniaka; odporne na Ro1 mątwika ziemniaczanego; dość wysoka odporność na parch zwykły.


Cechy morfologiczne



  • Roślina średnia - wysoka z pośrednim rodzajem struktury ulistnienia; łodygi pionowe - lekko pionowe z lekkim zabarwieniem antocyjanu; duże, umiarkowanie zielone - ciemno zielone liście, sylwetka zamknięta - lekko otwarta; brak lub bardzo niska częstotliwość kwiatów, zabarwienie antocyjanu na wewnętrznej stronie korony kwiatu - brak lub bardzo lekkie.

  • Bulwy owalne; skórka żółta, gładka - średnioszorstka;miąższ lekko żółty; oczka dość płytkie.


  • Kiełki średnie - duże, szerokocylindryczne, średnia intensywność zabarwienia antocyjanu oraz lekkie omszenie podstawy; średni - duży pączek szczytowy z lekkim zabarwieniem antocyjanu końcówek; mała - średnia ilość końcówek korzenia.











NICOLA Clivia x 643[zasłonięte] 011



sadzeniaki-ziemniaka-nicola

Właściwości rolnicze



  • Dojrzewanie średniowczesne - średniopóźne; średnio długi okres spoczynku.

  • Bulwy duże, podłużno-owalne, kształt jednorodny, skórka żółta, oczka płytkie; dość wysoka odporność na uszkodzenia wewnętrzne.

  • Plon bardzo wysoki; w sortowaniu jednorodne


  • Zawartość suchej masy odpowiednia - średnia.

  • Jakość konsumpcyjna zwięzłe podczas gotowania; śladowe - niewielkie ciemnienie po gotowaniu; przeznaczenie - spożycie bezpośrednie.

  • Ulistnienie dobre.

  • Choroby wrażliwe na zarazę liści, dość wysoka odporność na zarazę bulw; średnio odporne na liściozwój, odporne na wirus A, odporne na wirus X, wysoka odporność na wirus Yn; odporne na raka ziemniaka; odporne na Ro1 mątwika ziemniaczanego; dość wysoka odporność na parch zwykły.



Cechy morfologiczne



  • Roślina średnia - wysoka z łodygowym rodzajem struktury ulistnienia; łodygi lekko pionowe - rozłożyste, brak - bardzo lekkie zabarwienie antocyjanu; małe - średnie, jasno zielone - umiarkowanie zielone liście, sylwetka zamknięta - lekko otwarta; niska - średnia częstotliwość kwiatów, zabarwienie antocyjanu na wewnętrznej stronie korony kwiatu - brak lub bardzo lekkie.

  • Bulwy podłużno-owalne; skórka żółta, gładka; miąższ żółty; oczka płytkie.

  • Kiełki średnie - duże, szerokocylindryczne, silna intensywność zabarwienia antocyjanu oraz silne omszenie podstawy; średni - duży pączek szczytowy ze średnim - silnym zabarwieniem antocyjanu końcówek; średnia - duża ilość końcówek korzenia.














Uwaga, teraz dostępna również znana wszystkim odmiana 'VINETA' w klasie C/A (dawny oryginał) kalibraż 35-55mm. Pakowane w workach po 25 kg i zszywane razem z paszportem w cenie 890 zł/t.
Ilość ograniczona.


Vineta








Cena dotyczy 1kg wybranej odmiany. Minimum logistyczne: 2t.

Więcej na: www.sadzeniaki-ziemniaka.pl