Sadzeniaki ziemniaka
Ziemniaki są niezbędnym produktem na całym świecie, dzięki ich wszechstronnym zastosowaniu. Do uzyskania bardzo dobrej jakości ziemniaków konsumpcyjnych, wymagane są właściwe sadzeniaki (zgodne z GlobalGap, SKAL, NAO, Hygiene Code, GMP, VVA i NAK), które rozprowadzamy dla szerokiego grona odbiorców.
Odmiany ziemniaka KWS dla polskiego rynku na rok 2011
Inne odmiany ziemniaka
INOVA
Jadalna odmiana ziemniaka typu zwięzłego, bardzo smaczna i bardzo popularna głównie na rynkach Europy północno-zachodniej.
Odmiana bardzo wczesna, osiąga dobre wyniki w północnej Afryce i na Bliskim Wschodzie i z tego powodu jest z powodzeniem eksportowana do Europy. Bulwy owalne, podłużne miąższ i skórka koloru żółtego.
Nadaje się wyśmienicie jako ziemniak do mycia i pakowania.
INOVĘ cechuje ponadto:
- długi okres spoczynku bulw i dobra przechowalność
- nadaje się na większość rodzajów gleb
- wcześnie wykształca bulwy
- daje wysokie plony pod warunkiem wystarczającego zaopatrzenia w składniki pokarmowe podczas całego okresu wegetacji
- wdzięczna jest za utrzymanie łodyg w zdrowym stanie
- szybko wytwarza skórkę, jest mało podatna na fuzarium i uszkodzenia mechaniczne przy zbiorze
Cechy odmiany:
Wczesność dojrzewania |
8 |
Rozwój pędu naziemnego |
6 |
Okres spoczynku |
7 |
Kolor skórki |
ż |
Kolor miąższu |
ż |
Plon |
7 |
Wyrównanie bulw |
8 |
Wielkość bulw |
7 |
Kształt bulw |
o/p-o |
Głębokość oczek |
7 |
Typ kulinarny |
AB |
% s.m. |
19,2 |
Odporność na uszkodzenia mechaniczne |
7 |
Plamy w miąższu |
8 |
Ciemniene miąższu po ugotowaniu |
8 |
Idex dla frytek |
6 |
Index dla chipsów |
6 |
Odporność na patogeny:
Ro1 |
bardzo wysoka |
Pa 2+3 |
niska |
Zgnilizna łodyg |
5 |
Zgnilizna bulw |
7 |
Alternaria |
4 |
Parch zwykły |
5,5 |
Rak ziemniaka |
wysoka |
Wirus Y |
średnio wrażliwa |
Reakcja na środki ochrony:
- Metribuzyna: mało wrażłiwa
- CIPC: wrażliwa
LABADIA
Tradycyjna, jadalna odmiana ziemniaka. Owalny kształt bulw, jasnożółty kolor miąższu, ładna, równomiernie zabarwiona żółta skórka. Z tego powodu nadaje się bardzo dobrze do sprzedaży jako świeży produkt w małych opakowaniach oraz jako ziemniak do mycia i pakowania.
Ponadto:
- cechuje się dobrą przechowalnością, nie należy jednak magazynować jej w zbyt niskich temperaturach
- nadaje się na wszystkie rodzaje gleb
- aby przyspieszyć wschody można pobudzić sadzeniaki do kiełkowania
- niższa początkowa dawka nawozu azotowego sprzyja intensywnemu wykształcaniu bulw, a przez to wysokim plonom
- jest dość wrażliwa na mechaniczne uszkodzenia podczas zbioru
Cechy odmiany:
Wczesność dojrzewania |
7 |
Rozwój pędu naziemnego |
7 |
Okres spoczynku |
6 |
Kolor skórki |
ż |
Kolor miąższu |
jż |
Plon |
7 |
Wyrównanie bulw |
7 |
Wielkość bulw |
8 |
Kształt bulw |
ow |
Głębokość oczek |
7 |
Typ kulinarny |
B |
% s.m. |
19,9 |
Odporność na uszkodzenia mechaniczne |
5 |
Plamy w miąższu |
7 |
Ciemniene miąższu po ugotowaniu |
8 |
Idex dla frytek |
6 |
Index dla chipsów |
5 |
Odporność na patogeny:
Ro1 |
bardzo odporna |
Pa 2 |
wrażliwa |
Zgnilizna łodyg |
5 |
Zgnilizna bulw |
7 |
Alternaria |
7 |
Parch zwykły |
5 |
Rak ziemniaka 1 |
odporna |
Wirus Y |
wrażliwa |
Reakcja na środki ochrony:
- Metribuzyna: mało wrażliwa
- CIPC: wrażliwa
RAMOS
Uprawiają go najlepsi producenci, przerabiają najlepsi przetwórcy. Ramos bardzo dobrze nadaje się do produkcji frytek. Dobry wygląd i dobry smak predysponują go także do sprzedaży jako stołową odmianę ziemniaka.
Odmiana średniowczesna.
Ponadto:
- wyśmienicie nadaje się do długiego przechowywania
- nadaje się na wszystkie rodzaje gleb
- typowe są dla niego szybkie wschody i szybki rozwój
- mocne pędy naziemne wymagają troskliwego nawożenia
- skórka szybko wytwarza korek
Cechy odmiany:
Wczesność dojrzewania |
6,5 |
Rozwój pędu naziemnego |
7 |
Okres spoczynku |
8 |
Kolor skórki |
jż |
Kolor miąższu |
jż |
Plon |
8,5 |
Wyrównanie bulw |
7 |
Wielkość bulw |
8 |
Kształt bulw |
ow/pow |
Głębokość oczek |
7 |
Typ kulinarny |
BC |
% s.m. |
20,1 |
Odporność na uszkodzenia mechaniczne |
6 |
Plamy w miąższu |
6 |
Ciemniene miąższu po ugotowaniu |
8 |
Idex dla frytek |
8 |
Index dla chipsów |
7 |
Odporność na patogeny:
Ro1 |
bardzo odporny |
Pa 2+3 |
mało odporny |
Zgnilizna łodyg |
5 |
Zgnilizna bulw |
7,5 |
Alternaria |
5 |
Parch zwykły |
6 |
Rak ziemniaka 1 |
odporny |
Wirus Y |
średnio wrażliwy |
Reakcja na środki ochrony:
- Metribuzyna: mało wrażliwy
- Basagran: wrażliwy
- CIPC: mało wrażliwy
ACCENT Alcmaria x AM 66-42
Właściwości rolnicze
- Dojrzewanie wczesne; średnio długi - długi okres spoczynku.
- Bulwy duże, okrągłoowalne, kształt jednorodny, skórka żółta,oczka dość płytkie; wysoka odporność uszkodzenia wewnętrzne.
- Plon wysoki; w sortowaniu jednorodne.
- Zawartość suchej masy bardzo niska.
- Jakość konsumpcyjna zwięzłe podczas gotowania; śladowe ciemnienie po gotowaniu; przeznaczenie - spożycie bezpośrednie.
- Ulistnienie całkiem dobre.
- Choroby bardzo wrażliwe na zarazę liści, wysoka odporność na zarazę bulw; średnio odporne na liściozwój, dość wysoka odporność na wirus A, wysoka odporność na wirus X, wysoka odporność na wirus Yn; odporne na raka ziemniaka; odporne na Ro1 mątwika ziemniaczanego średnio odporne na parch zwykły.
Cechy morfologiczne
- Roślina niska - średnia z pośrednim rodzajem struktury ulistnienia; łodygi lekko pionowe - rozłożyste; lekkie zabarwienie antocyjanu; średnie - duże, jasno - średnio zielone liście; sylwetka zamknięta; brak lub bardzo niska częstotliwość liści, brak lub bardzo lekkie zabarwienie antocyjanu na wewnętrznej stronie korony kwiatu.
- Bulwy okrągłoowalne; skórka żółta, średnio-szorstka - szorstka; jasnożółty miąższ; oczka dość płytkie.
- Kiełki duże, szerokocylindryczne, lekka intensywność zabarwienia antocyjanu oraz lekkie omszenie podstawy; mały - średni pączek szczytowy bez zabarwienia lub z bardzo lekkim zabarwieniem antocyjanu końcówek; niewielka-średnia ilość końcówek korzenia.
DÉSIRÉE Urgenta x Depesche
Właściwości rolnicze
- Dojrzewanie średniowczesne - średniopóźne; średnio długi okres spoczynku.
- Bulwy duże, podłużno-owalne, kształt jednorodny - umiarkowanie jednorodny, skórka czewrona, oczka płytkie; dość wysoka odporność na uszkodzenia wewnętrzne.
- Plon dobry; w sortowaniu jednorodne.
- Zawartość suchej masy odpowiednia.
- Jakość konsumpcyjna lekko zwięzłe - mączyste podczas gotowania; śladowe - niewielkie ciemnienie po gotowaniu; przeznaczenie - spożycie bezpośrednie i frytki.
- Ulistnienie dobre - całkiem dobre.
- Choroby średnio wrażliwe na zarazę liści, dość wysoka odporność na zarazę bulw; średnio wrażliwe na liściozwój, średnio odporne na wirus A, dość wysoka odporność na wirus X, wysoka odporność na wirus Yn; odporne na raka ziemniaka; wrażliwe na parch zwykły.
Cechy morfologiczne
- Roślina średnia - wysoka z pośrednim rodzajem struktury ulistnienia; łodygi pionowe - lekko pionowe z silnym zabarwieniem antocyjanu; średnie - duże, umiarkowanie zielone - ciemno zielone liście, sylwetka otwarta; wysoka częstotliwość kwiatów, silne zabarwienie antocyjanu na wewnętrznej stronie korony kwiatu.
- Bulwy podłużno-owalne; skórka czewrona, gładka; miąższ jasnożółty; oczka płytkie.
- Kiełki średnie - duże, stożkowate, średnia - silna intensywność zabarwienia antocyjanu oraz średnie omszenie podstawy; średni pączek szczytowy z lekkim - średnim zabarwieniem antocyjanu końcówek; mała - średnia ilość końcówek korzenia.
FRIESLANDER Gloria x 74 A3
Właściwości rolnicze
- Dojrzewanie bardzo wczesne; długi okres spoczynku.
- Bulwy duże, owalne, kształt jednorodny, skórka żółta, oczka dość płytkie; wysoka odporność na uszkodzenia wewnętrzne.
- Plon średni; w sortowaniu jednorodne.
- Zawartość suchej masy niska.
- Jakość konsumpcyjna zwięzłe - lekko zwięzłe podczas gotowania; brak - śladowe ciemnienie po gotowaniu; przeznaczenie - spożycie bezpośrednie i frytki.
- Ulistnienie całkiem dobre.
- Choroby wrażliwe na zarazę liści, średnio odporne na zarazę bulw; wysoka odporność na liściozwój, dość wysoka odporność na wirus A, dość wysoka odporność na wirus X, dość wysoka odporność na wirus Yn; odporne na raka ziemniaka; odporne na Ro1 mątwika ziemniaczanego; dość wysoka odporność na parch zwykły.
Cechy morfologiczne
- Roślina średnia - wysoka z pośrednim rodzajem struktury ulistnienia; łodygi pionowe - lekko pionowe z lekkim zabarwieniem antocyjanu; duże, umiarkowanie zielone - ciemno zielone liście, sylwetka zamknięta - lekko otwarta; brak lub bardzo niska częstotliwość kwiatów, zabarwienie antocyjanu na wewnętrznej stronie korony kwiatu - brak lub bardzo lekkie.
- Bulwy owalne; skórka żółta, gładka - średnioszorstka;miąższ lekko żółty; oczka dość płytkie.
- Kiełki średnie - duże, szerokocylindryczne, średnia intensywność zabarwienia antocyjanu oraz lekkie omszenie podstawy; średni - duży pączek szczytowy z lekkim zabarwieniem antocyjanu końcówek; mała - średnia ilość końcówek korzenia.
NICOLA Clivia x 643[zasłonięte] 011
Właściwości rolnicze
- Dojrzewanie średniowczesne - średniopóźne; średnio długi okres spoczynku.
- Bulwy duże, podłużno-owalne, kształt jednorodny, skórka żółta, oczka płytkie; dość wysoka odporność na uszkodzenia wewnętrzne.
- Plon bardzo wysoki; w sortowaniu jednorodne
- Zawartość suchej masy odpowiednia - średnia.
- Jakość konsumpcyjna zwięzłe podczas gotowania; śladowe - niewielkie ciemnienie po gotowaniu; przeznaczenie - spożycie bezpośrednie.
- Ulistnienie dobre.
- Choroby wrażliwe na zarazę liści, dość wysoka odporność na zarazę bulw; średnio odporne na liściozwój, odporne na wirus A, odporne na wirus X, wysoka odporność na wirus Yn; odporne na raka ziemniaka; odporne na Ro1 mątwika ziemniaczanego; dość wysoka odporność na parch zwykły.
Cechy morfologiczne
- Roślina średnia - wysoka z łodygowym rodzajem struktury ulistnienia; łodygi lekko pionowe - rozłożyste, brak - bardzo lekkie zabarwienie antocyjanu; małe - średnie, jasno zielone - umiarkowanie zielone liście, sylwetka zamknięta - lekko otwarta; niska - średnia częstotliwość kwiatów, zabarwienie antocyjanu na wewnętrznej stronie korony kwiatu - brak lub bardzo lekkie.
- Bulwy podłużno-owalne; skórka żółta, gładka; miąższ żółty; oczka płytkie.
- Kiełki średnie - duże, szerokocylindryczne, silna intensywność zabarwienia antocyjanu oraz silne omszenie podstawy; średni - duży pączek szczytowy ze średnim - silnym zabarwieniem antocyjanu końcówek; średnia - duża ilość końcówek korzenia.
Uwaga, teraz dostępna również znana wszystkim odmiana 'VINETA' w klasie C/A (dawny oryginał) kalibraż 35-55mm. Pakowane w workach po 25 kg i zszywane razem z paszportem. Ilość ograniczona.
Cena netto dotyczy 1kg wybranej odmiany. Minimum logistyczne: 2t.
Więcej na: www.sadzeniaki-ziemniaka.pl
tel. 504[zasłonięte]183
|