Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Sadzeniaki KWS Inova Ramos Labadia wlkp. Kalisz

21-01-2012, 16:48
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 1.50 zł     
Użytkownik CEBULA-DYMKA_PL
numer aukcji: 2045854350
Miejscowość gołuchów
Wyświetleń: 355   
Koniec: 18-01-2012, 23:30
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Sadzeniaki ziemniaka


Ziemniaki są niezbędnym produktem na całym świecie, dzięki ich wszechstronnym zastosowaniu. Do uzyskania bardzo dobrej jakości ziemniaków konsumpcyjnych, wymagane są właściwe sadzeniaki (zgodne z GlobalGap, SKAL, NAO, Hygiene Code, GMP, VVA i NAK), które rozprowadzamy dla szerokiego grona odbiorców.



Odmiany ziemniaka KWS dla polskiego rynku na rok 2011




Inne odmiany ziemniaka








INOVA


Jadalna odmiana ziemniaka typu zwięzłego, bardzo smaczna i bardzo popularna głównie na rynkach Europy północno-zachodniej.


Odmiana bardzo wczesna, osiąga dobre wyniki w północnej Afryce i na Bliskim Wschodzie i z tego powodu jest z powodzeniem eksportowana do Europy. Bulwy owalne, podłużne miąższ i skórka koloru żółtego.

Nadaje się wyśmienicie jako ziemniak do mycia i pakowania.


INOVĘ cechuje ponadto:

  • długi okres spoczynku bulw i dobra przechowalność

  • nadaje się na większość rodzajów gleb

  • wcześnie wykształca bulwy

  • daje wysokie plony pod warunkiem wystarczającego zaopatrzenia w składniki pokarmowe podczas całego okresu wegetacji


  • wdzięczna jest za utrzymanie łodyg w zdrowym stanie

  • szybko wytwarza skórkę, jest mało podatna na fuzarium i uszkodzenia mechaniczne przy zbiorze




Cechy odmiany:



Wczesność dojrzewania 8
Rozwój pędu naziemnego 6
Okres spoczynku 7
Kolor skórki ż
Kolor miąższu ż
Plon 7
Wyrównanie bulw 8
Wielkość bulw 7
Kształt bulw o/p-o
Głębokość oczek 7
Typ kulinarny AB
% s.m. 19,2
Odporność na uszkodzenia mechaniczne 7
Plamy w miąższu 8
Ciemniene miąższu po ugotowaniu 8
Idex dla frytek 6
Index dla chipsów 6


Odporność na patogeny:

Ro1 bardzo wysoka
Pa 2+3 niska
Zgnilizna łodyg 5
Zgnilizna bulw 7
Alternaria 4
Parch zwykły 5,5
Rak ziemniaka wysoka
Wirus Y średnio wrażliwa



Reakcja na środki ochrony:



  • Metribuzyna: mało wrażłiwa

  • CIPC: wrażliwa

LABADIA


Tradycyjna, jadalna odmiana ziemniaka. Owalny kształt bulw, jasnożółty kolor miąższu, ładna, równomiernie zabarwiona żółta skórka. Z tego powodu nadaje się bardzo dobrze do sprzedaży jako świeży produkt w małych opakowaniach oraz jako ziemniak do mycia i pakowania.


Ponadto:

  • cechuje się dobrą przechowalnością, nie należy jednak magazynować jej w zbyt niskich temperaturach

  • nadaje się na wszystkie rodzaje gleb


  • aby przyspieszyć wschody można pobudzić sadzeniaki do kiełkowania

  • niższa początkowa dawka nawozu azotowego sprzyja intensywnemu wykształcaniu bulw, a przez to wysokim plonom

  • jest dość wrażliwa na mechaniczne uszkodzenia podczas zbioru


Cechy odmiany:

Wczesność dojrzewania 7
Rozwój pędu naziemnego 7
Okres spoczynku 6
Kolor skórki ż
Kolor miąższu
Plon 7
Wyrównanie bulw 7
Wielkość bulw 8
Kształt bulw ow
Głębokość oczek 7
Typ kulinarny B
% s.m. 19,9
Odporność na uszkodzenia mechaniczne 5
Plamy w miąższu 7
Ciemniene miąższu po ugotowaniu 8
Idex dla frytek 6
Index dla chipsów 5




Odporność na patogeny:

Ro1
bardzo odporna
Pa 2 wrażliwa
Zgnilizna łodyg 5
Zgnilizna bulw 7
Alternaria 7
Parch zwykły 5
Rak ziemniaka 1 odporna
Wirus Y wrażliwa



Reakcja na środki ochrony:



  • Metribuzyna: mało wrażliwa

  • CIPC: wrażliwa

RAMOS


Uprawiają go najlepsi producenci, przerabiają najlepsi przetwórcy. Ramos bardzo dobrze nadaje się do produkcji frytek. Dobry wygląd i dobry smak predysponują go także do sprzedaży jako stołową odmianę ziemniaka.

Odmiana średniowczesna.


Ponadto:


  • wyśmienicie nadaje się do długiego przechowywania

  • nadaje się na wszystkie rodzaje gleb

  • typowe są dla niego szybkie wschody i szybki rozwój

  • mocne pędy naziemne wymagają troskliwego nawożenia

  • skórka szybko wytwarza korek



Cechy odmiany:

Wczesność dojrzewania 6,5
Rozwój pędu naziemnego 7
Okres spoczynku 8
Kolor skórki
Kolor miąższu
Plon 8,5
Wyrównanie bulw 7
Wielkość bulw 8
Kształt bulw ow/pow
Głębokość oczek 7
Typ kulinarny BC
% s.m. 20,1
Odporność na uszkodzenia mechaniczne 6
Plamy w miąższu 6
Ciemniene miąższu po ugotowaniu 8
Idex dla frytek 8
Index dla chipsów 7


Odporność na patogeny:


Ro1
bardzo odporny
Pa 2+3 mało odporny
Zgnilizna łodyg 5
Zgnilizna bulw 7,5
Alternaria 5
Parch zwykły 6
Rak ziemniaka 1 odporny
Wirus Y średnio wrażliwy


Reakcja na środki ochrony:



  • Metribuzyna: mało wrażliwy

  • Basagran: wrażliwy


  • CIPC: mało wrażliwy










ACCENT Alcmaria x AM 66-42


Właściwości rolnicze




  • Dojrzewanie wczesne; średnio długi - długi okres spoczynku.

  • Bulwy duże, okrągłoowalne, kształt jednorodny, skórka żółta,oczka dość płytkie; wysoka odporność uszkodzenia wewnętrzne.

  • Plon wysoki; w sortowaniu jednorodne.

  • Zawartość suchej masy bardzo niska.


  • Jakość konsumpcyjna zwięzłe podczas gotowania; śladowe ciemnienie po gotowaniu; przeznaczenie - spożycie bezpośrednie.

  • Ulistnienie całkiem dobre.

  • Choroby bardzo wrażliwe na zarazę liści, wysoka odporność na zarazę bulw; średnio odporne na liściozwój, dość wysoka odporność na wirus A, wysoka odporność na wirus X, wysoka odporność na wirus Yn; odporne na raka ziemniaka; odporne na Ro1 mątwika ziemniaczanego średnio odporne na parch zwykły.




Cechy morfologiczne



  • Roślina niska - średnia z pośrednim rodzajem struktury ulistnienia; łodygi lekko pionowe - rozłożyste; lekkie zabarwienie antocyjanu; średnie - duże, jasno - średnio zielone liście; sylwetka zamknięta; brak lub bardzo niska częstotliwość liści, brak lub bardzo lekkie zabarwienie antocyjanu na wewnętrznej stronie korony kwiatu.

  • Bulwy okrągłoowalne; skórka żółta, średnio-szorstka - szorstka; jasnożółty miąższ; oczka dość płytkie.

  • Kiełki duże, szerokocylindryczne, lekka intensywność zabarwienia antocyjanu oraz lekkie omszenie podstawy; mały - średni pączek szczytowy bez zabarwienia lub z bardzo lekkim zabarwieniem antocyjanu końcówek; niewielka-średnia ilość końcówek korzenia.










DÉSIRÉE Urgenta x Depesche


Właściwości rolnicze



  • Dojrzewanie średniowczesne - średniopóźne; średnio długi okres spoczynku.


  • Bulwy duże, podłużno-owalne, kształt jednorodny - umiarkowanie jednorodny, skórka czewrona, oczka płytkie; dość wysoka odporność na uszkodzenia wewnętrzne.

  • Plon dobry; w sortowaniu jednorodne.

  • Zawartość suchej masy odpowiednia.

  • Jakość konsumpcyjna lekko zwięzłe - mączyste podczas gotowania; śladowe - niewielkie ciemnienie po gotowaniu; przeznaczenie - spożycie bezpośrednie i frytki.


  • Ulistnienie dobre - całkiem dobre.

  • Choroby średnio wrażliwe na zarazę liści, dość wysoka odporność na zarazę bulw; średnio wrażliwe na liściozwój, średnio odporne na wirus A, dość wysoka odporność na wirus X, wysoka odporność na wirus Yn; odporne na raka ziemniaka; wrażliwe na parch zwykły.


Cechy morfologiczne



  • Roślina średnia - wysoka z pośrednim rodzajem struktury ulistnienia; łodygi pionowe - lekko pionowe z silnym zabarwieniem antocyjanu; średnie - duże, umiarkowanie zielone - ciemno zielone liście, sylwetka otwarta; wysoka częstotliwość kwiatów, silne zabarwienie antocyjanu na wewnętrznej stronie korony kwiatu.


  • Bulwy podłużno-owalne; skórka czewrona, gładka; miąższ jasnożółty; oczka płytkie.

  • Kiełki średnie - duże, stożkowate, średnia - silna intensywność zabarwienia antocyjanu oraz średnie omszenie podstawy; średni pączek szczytowy z lekkim - średnim zabarwieniem antocyjanu końcówek; mała - średnia ilość końcówek korzenia.









FRIESLANDER Gloria x 74 A3


Właściwości rolnicze



  • Dojrzewanie bardzo wczesne; długi okres spoczynku.

  • Bulwy duże, owalne, kształt jednorodny, skórka żółta, oczka dość płytkie; wysoka odporność na uszkodzenia wewnętrzne.


  • Plon średni; w sortowaniu jednorodne.

  • Zawartość suchej masy niska.

  • Jakość konsumpcyjna zwięzłe - lekko zwięzłe podczas gotowania; brak - śladowe ciemnienie po gotowaniu; przeznaczenie - spożycie bezpośrednie i frytki.

  • Ulistnienie całkiem dobre.


  • Choroby wrażliwe na zarazę liści, średnio odporne na zarazę bulw; wysoka odporność na liściozwój, dość wysoka odporność na wirus A, dość wysoka odporność na wirus X, dość wysoka odporność na wirus Yn; odporne na raka ziemniaka; odporne na Ro1 mątwika ziemniaczanego; dość wysoka odporność na parch zwykły.


Cechy morfologiczne



  • Roślina średnia - wysoka z pośrednim rodzajem struktury ulistnienia; łodygi pionowe - lekko pionowe z lekkim zabarwieniem antocyjanu; duże, umiarkowanie zielone - ciemno zielone liście, sylwetka zamknięta - lekko otwarta; brak lub bardzo niska częstotliwość kwiatów, zabarwienie antocyjanu na wewnętrznej stronie korony kwiatu - brak lub bardzo lekkie.

  • Bulwy owalne; skórka żółta, gładka - średnioszorstka;miąższ lekko żółty; oczka dość płytkie.


  • Kiełki średnie - duże, szerokocylindryczne, średnia intensywność zabarwienia antocyjanu oraz lekkie omszenie podstawy; średni - duży pączek szczytowy z lekkim zabarwieniem antocyjanu końcówek; mała - średnia ilość końcówek korzenia.











NICOLA Clivia x 643[zasłonięte] 011



Właściwości rolnicze



  • Dojrzewanie średniowczesne - średniopóźne; średnio długi okres spoczynku.

  • Bulwy duże, podłużno-owalne, kształt jednorodny, skórka żółta, oczka płytkie; dość wysoka odporność na uszkodzenia wewnętrzne.

  • Plon bardzo wysoki; w sortowaniu jednorodne


  • Zawartość suchej masy odpowiednia - średnia.

  • Jakość konsumpcyjna zwięzłe podczas gotowania; śladowe - niewielkie ciemnienie po gotowaniu; przeznaczenie - spożycie bezpośrednie.

  • Ulistnienie dobre.

  • Choroby wrażliwe na zarazę liści, dość wysoka odporność na zarazę bulw; średnio odporne na liściozwój, odporne na wirus A, odporne na wirus X, wysoka odporność na wirus Yn; odporne na raka ziemniaka; odporne na Ro1 mątwika ziemniaczanego; dość wysoka odporność na parch zwykły.



Cechy morfologiczne



  • Roślina średnia - wysoka z łodygowym rodzajem struktury ulistnienia; łodygi lekko pionowe - rozłożyste, brak - bardzo lekkie zabarwienie antocyjanu; małe - średnie, jasno zielone - umiarkowanie zielone liście, sylwetka zamknięta - lekko otwarta; niska - średnia częstotliwość kwiatów, zabarwienie antocyjanu na wewnętrznej stronie korony kwiatu - brak lub bardzo lekkie.

  • Bulwy podłużno-owalne; skórka żółta, gładka; miąższ żółty; oczka płytkie.

  • Kiełki średnie - duże, szerokocylindryczne, silna intensywność zabarwienia antocyjanu oraz silne omszenie podstawy; średni - duży pączek szczytowy ze średnim - silnym zabarwieniem antocyjanu końcówek; średnia - duża ilość końcówek korzenia.














Uwaga, teraz dostępna również znana wszystkim odmiana 'VINETA' w klasie C/A (dawny oryginał) kalibraż 35-55mm. Pakowane w workach po 25 kg i zszywane razem z paszportem.
Ilość ograniczona.









Cena netto dotyczy 1kg wybranej odmiany. Minimum logistyczne: 2t.

Więcej na: www.sadzeniaki-ziemniaka.pl

tel. 504[zasłonięte]183