Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Sadownictwo w Wielkopolsce

07-01-2015, 7:15
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 17 zł     
Użytkownik Arte1960
numer aukcji: 4877560088
Miejscowość TYLKO WYSYŁKA
Wyświetleń: 7   
Koniec: 07-01-2015 07:08:22

Dodatkowe informacje:
Stan: Używany
Okładka: miękka
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

 

SADOWNICTWO W WIELKOPOLSCE, redakcja: Tadeusz Hołubowicz, wydawca: PWRiL, Poznań 1987, oprawa miękka, stron 528, wymiary 166 x 237. UWAGA – przetarcia i zabrudzenia na okładce, niewielkie naddarcia dolnej krawędzi pierwszej strony okładki, zabrudzenia krawędzi bloku.  

 

SPIS TREŚCI: Wstęp - I. Stan i kierunki rozwoju produkcji sadowniczej w Wielkopolsce (1. Wprowadzenie; 2. Potencjał produkcyjny nasadzeń sadowniczych; 3. Perspektywy rozwoju i intensyfikacji) - II. Warunki klimatyczne Wielkopolski (1. Wymagania klimatyczne drzew owocowych; 2. Wymagania klimatyczne krzewów owocowych; 3. Charakterystyka niektórych czynników klimatycznych Wielkopolski) - III. Zakładanie sadów i jagodników (1. Wybór stanowiska; 2. Dobór gatunków i odmian; 3. Rozmieszczenie zapylaczy; 4. Polecane rozstawy dla drzew i krzewów; 5. Terminy i technika sadzenia; 6. Charakterystyka materiału szkółkarskiego) - IV. Odmiany drzew i krzewów owocowych (1. Jabłoń; 2. Grusza; 3. Śliwa; 4. Czereśnia; 5. Wiśnia; 6. Brzoskwinia; 7. Morela; 8. Truskawka; 9. Poziomka; 10 Porzeczka; 11. Malina; 12. Jeżyna bezkolcowa; 13. Agrest; 14. Borówka wysoka; 15. Leszczyna; 16. Winorośl) - V. Cięcie i formowanie drzew i krzewów owocowych: V.1. Cięcie i formowanie drzew owocowych (1. Budowa drzewa owocowego; 2. Kąt nachylenia konaru lub gałęzi; 3. Intensywność światła słonecznego; 4. Cięcie a wzrost i owocowanie; 5. Biologia wzrostu i owocowania gatunków oraz odmian; 6. Formy koron; 7. Rodzaje (systemy) cięcia; 8. Terminy cięcia; 9. Najczęściej stosowane typy korony) - V.2. Cięcie i formowanie krzewów owocowych (1. Cięcie porzeczki czarnej; 2. Cięcie porzeczek czerwonej i białej; 3. Cięcie agrestu; 4. Cięcie borówki wysokiej; 5. Cięcie leszczyny; 6. Cięcie maliny; 7. Cięcie jeżyny bezkolcowej; 8. Cięcie winorośli) - VI. Metody przeszczepiania jabłoni (1. Kwalifikowanie drzew do przeszczepiania; 2. Technika przeszczepiania; 3. Pielęgnacja drzew po przeszczepieniu; 4. Produkcja drzew wieloodmianowych; 5. Szczepienie mostowe) - VII. Agrotechnika upraw sadowniczych: Vll.1. Agrotechnika sadów owocowych (1. Uprawa gleby w sadach; 2. Nawożenie drzew owocowych; 3. Nawadnianie sadów) - Vll.2. Specyfika prowadzenia plantacji krzewów owocowych (1. Utrzymanie gleby w jagodniku; 2. Nawożenie krzewów owocowych; 3. Wymagania wodne roślin jagodowych; A. Wyniki doświadczeń nad wpływem nawadniania na plonowanie truskawek) - VIII. Przygotowanie i technika zbioru owoców (1. Ustalanie terminu zbioru owoców; 2. Prace przygotowawcze do zbioru; 3. Technika zbioru) - IX. Choroby i szkodniki drzew i krzewów owocowych: IX.1. Ochrona drzew owocowych przed chorobami i szkodnikami (1. Metoda chemiczna; 2. Metoda biologiczna; 3. Metoda agrotechniczna; 4. Metoda mechaniczna; 5. Metoda integrowana; 6. Technika chemicznej ochrony roślin; 7. Preparaty ochrony roślin; 8. Niektóre choroby drzew owocowych i ochrona przed nimi; 9. Niektóre szkodniki drzew owocowych i ochrona przed nimi) - IX.2. Niektóre choroby i szkodniki oraz ich zwalczanie na plantacjach roślin jagodowych (1. Choroby i szkodniki truskawki; 2. Choroby i szkodniki porzeczki; 3. Choroby i szkodniki maliny) - X. Problem zmęczenia gleby w sadownictwie (1. Objawy i szkodliwość chorób replantacyjnych; 2. Przyczyny niespecyficznych chorób replantacyjnych; 3. Przyczyny specyficznej replantacyjnej choroby jabłoni; 4. Przyczyny specyficznej choroby replantacyjnej drzew pestkowych; 5. Toksyny i inne substancje chemiczne jako przyczyny replantacyjnych chorób drzew owocowych; 6. Sposoby zapobiegania replantacyjnym chorobom drzew owocowych) - XI. Uprawa Siewki Rakoniewickiej i Siewki Jerzykowskiej w Wielkopolsce (1. Wymagania klimatyczne, glebowe i siedliskowe; 2. Zakładanie i prowadzenie sadu brzoskwiniowego; 3. Cięcie i formowanie drzew; A. System uprawy gleby i nawożenie; 5. Zbiór, transport i przechowywanie) - XII. Najważniejsze choroby i szkodniki brzoskwini oraz ich zwalczanie: Xll.1. Najważniejsze choroby brzoskwini i ich zwalczanie (1. Kędzierzawość liści brzoskwini; 2. Maczniak prawdziwy brzoskwini; 3. Parch brzoskwini; 4. Brunatna zgnilizna drzew pestkowych; 5. Dziurkowatość liści drzew pestkowych; 6. Rak bakteryjny drzew owocowych; 7. Leukostomoza drzew pestkowych; 8. Srebrzystość liści; 9. Choroba kompleksowa; 10. Zdrowotność drzew w zależności od konstrukcji korony11. Zasady fitosanitarnego prowadzenia sadów brzoskwiniowych) - XII.2. Najważniejsze szkodniki brzoskwini i ich zwalczanie (1. Mszyce; 2. Przędziorki; 3. Zwójka koróweczka; A. Gąsienice zjadające liście; 5. Skorupik jabłoniowy; 6. Misecznik śliwowiec) - XIII. Odporność drzew i krzewów owocowych na temperaturę poniżej 0C (1. Powstawanie uszkodzeń mrozowych; 2. Mechanizmy obronne przeciwdziałające powstawaniu uszkodzeń mrozowych; 3. Odporność na mrozy a spoczynek roślin; 4. Rodzaje uszkodzeń mrozowych i warunki ich powstawania; 5. Metody oceny uszkodzeń mrozowych; 6. Czynniki modyfikujące stopień uszkodzeń mrozowych; 7. Postępowanie z drzewami i krzewami owocowymi uszkodzonymi przez mróz) – XIV. Niektóre aktualne zagadnienia w uprawie maliny (1. Prowadzenie krzewów maliny przy drutach; 2. Sposoby ograniczania silnego wzrostu pędów maliny; 3. Uprawa maliny w systemie przemiennego owocowania; k. Mechaniczny zbiór owoców; 5. Owocowanie maliny przed lub po głównym okresie zbioru owoców; 6. Ochrona maliny przed wiatrem) - XV. Sady łanowe — nowa technologia produkcji jabłek (1. Teoretyczne podstawy koncepcji; 2. Metoda, kombinacje i wyniki przeprowadzonych doświadczeń; 3. Wnioski i zalecenia dla praktyki) - XVI. Koszty zakładania i prowadzenia sadu (1. Nakłady i koszty założenia sadu; 2. Nakłady i koszty prowadzenia sadu w pełni owocowania).