Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Sałata przez cały rok

28-01-2012, 7:23
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 12 zł     
Użytkownik agroswiat_pl
numer aukcji: 2059232736
Miejscowość Warszawa
Wyświetleń: 10   
Koniec: 25-01-2012 17:13:52

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Rok wydania (xxxx): 2005
Kondycja: bez śladów używania
Język: polski
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

 

Paczki wysyłane są w ekspresowym tempie.

Książki są dobrze zabezpieczane.

Wystawiamy faktury VAT oraz paragony fiskalne.

Zapraszamy do odwiedzenia naszych innych aukcji:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tytuł Sałata przez cały rok
Autor I. Wasilewska, Z. Legańska
Wydawca Hortpress
Rok wydania 2005
Liczba stron 148
Wymiary 140 x 205 mm
Okładka miękka
ISBN 83[zasłonięte]89211-2

 

 

 

Ze względu na krótki okres wegetacji jest uprawiana w różnych warunkach i okresach jako przedplon, śródplon lub poplon w szklar­niach, w tunelach foliowych, inspektach i w polu z przeznaczeniem na zbiór wczesną wiosną i w miesiącach letnich, jesiennych oraz zimo­wych.
Odmiany przeznaczone do uprawy w tunelach muszą być przy­stosowane do niskiej temperatury i warunków krótkiego dnia, szcze­gólnie w początkowym okresie wzrostu.
Odmiany do wczesnej uprawy w polu muszą się charakteryzować wytrzymałością na niskie temperatury po wysadzeniu, jak również na wysokie temperatury w późniejszym okresie wzrostu, do opóźnionej uprawy (na zbiór w miesiącach letnich) - odpornością na suszę i nie-wybijaniem w pędy kwiatostanowe.
Zwiększona powierzchnia uprawy pod szkłem stworzyła zapo­trzebowanie na odmiany przystosowane do wzrostu w warunkach krótkiego dnia i w gorszych warunkach świetlnych oraz dobrze ro­snące w niskich temperaturach. Niewłaściwy dobór odmiany może być przyczyną niezawiązania główek i przedwczesnego tworzenia pędów kwiatostanowych.
W książce omówione są najnowsze odmiany z uwzględnieniem wieloletnich badań w zakresie agrotechniki prowadzonych przez praco
wników naukowych Instytutu Warzywnictwa w Skierniewicach oraz Central­nego Ośrodka Badania Odmian Roślin Uprawnych w Słupi Wielkiej. W szerokim zakresie korzystano z bardzo bogatej literatury fa­chowej, zarówno krajowej, jak i zagranicznej, obejmującej wszystkie podstawowe zagadnienia, na bieżąco aktualizowane. Główne pozycje literatury uzupełniającej zestawione są na końcu książki.

Sałata może być uprawiana przy właściwym doborze odmian przez cały rok. Spożywana jest w stanie świeżym, nie tracąc wartości biologicznych.

Spis treści

 

WSTĘP

POCHODZENIE l OPIS BOTANICZNY

WARTOŚCI ODŻYWCZE l SMAKOWE

ZNACZENIE GOSPODARCZE

PRAWIDŁOWY WYBÓR ODMIANY

ODMIANY SAŁATY GŁOWIASTEJ MASŁOWEJ

Odmiany do uprawy w szklarniach

Odmiany do uprawy w tunelach foliowych

Odmiany do uprawy w polu

Wczesne

Średnio wczesne

Średnio późne

Późne

ODMIANY SAŁATY GŁOWIASTEJ KRUCHEJ

Odmiany do uprawy w tunelach foliowych

Odmiany do uprawy w polu

Wczesne

Średnio wczesne

Średnio późne

Późne

ODMIANY SAŁATY RZYMSKI EJ

ODMIANY SAŁATY LIŚCIOWEJ (ROZETOWEJ)

ODMIANY SAŁATY ŁODYGOWEJ (SZPARAGOWEJ)

UPRAWA SAŁATY POD OSŁONAMI

Uprawa w szklarni

Czynniki środowiska wpływające na plonowanie

Temperatura

Światło

Dwutlenek węgla

Woda

Przygotowanie podłoża i pomieszczeń

Rodzaje podłoży

Torf

Kora

Miał węgla brunatnego

Substraty

Nawozy organiczne

Nawozy mineralne

Produkcja rozsady

Metody uprawy

Uprawa w gruncie lub na stołach

Uprawa na wełnie mineralnej

Uprawa hydroponiczna

Uprawa w pojemnikach

Uprawa w workach

Uprawa na podłożach organicznych

Uprawa w tunelach foliowych

Uprawa w inspektach

Uprawa pod folią perforowaną lub włókniną

Sposoby zagospodarowania szklarni, tuneli foliowych i inspektów

UPRAWA SAŁATY W POLU

Wymagania klimatyczne i glebowe

Nawożenie organiczne

Nawożenie mineralne

Wapnowanie

Stanowisko w płodozmianie

Uprawa z siewu nasion wprost na pole

Uprawa z rozsady

Uprawa sałaty zimującej na polu

Pielęgnowanie roślin

ZARYS ZASAD UPRAWY INTEGROWANEJ l EKOLOGICZNEJ

ZAWARTOŚĆ AZOTANÓW l AZOTYNÓW W SAŁACIE

NIEDOBÓR l NADMIAR SKŁADNIKÓW POKARMOWYCH

OCHRONA SAŁATY PRZED CHOROBAMI l SZKODNIKAMI

Ważniejsze choroby sałaty i ich zwalczanie

Choroby fizjologiczne

Brązowienie brzegów liści

Pozostałe choroby fizjologiczne

Choroby grzybowe, bakteryjne i wirusowe

Mączniak rzekomy sałaty

Mączniak prawdziwy

Szara pleśń

Zgorzel siewek sałaty

Zgorzel podstawy łodyg

Nekrotyczna plamistość liści sałaty

Gnicie bakteryjne

Gnicie podstawy główki sałaty

­Zgnilizna twardzikowa sałaty

­Mozaika wirusowa sałaty

Ważniejsze szkodniki sałaty i ich zwalczanie

Wciornastki

Mączlik szklarniowy

Mszyce

Guzaki

Drutowce

Rolnice

Komarnice

Leniowate

Pędraki

Zwalczanie chwastów

ZBIÓR I PRZYGOTOWANIE DO SPRZEDAŻY ORAZ PRZECHOWYWANIE SAŁATY

Zasady zbioru

Aktualne normy handlowe

Zasady przechowywania

Literatura uzupełniająca

 

Sałata przez cały rok