Tytuł |
Sałata przez cały rok |
Autor |
I. Wasilewska, Z. Legańska |
Wydawca |
Hortpress |
Rok wydania |
2005 |
Liczba stron |
148 |
Wymiary |
140 x 205 mm |
Okładka |
miękka |
ISBN |
83[zasłonięte]89211-2 |
Ze względu na krótki okres wegetacji jest uprawiana w różnych warunkach i okresach jako przedplon, śródplon lub poplon w szklarniach, w tunelach foliowych, inspektach i w polu z przeznaczeniem na zbiór wczesną wiosną i w miesiącach letnich, jesiennych oraz zimowych.
Odmiany przeznaczone do uprawy w tunelach muszą być przystosowane do niskiej temperatury i warunków krótkiego dnia, szczególnie w początkowym okresie wzrostu.
Odmiany do wczesnej uprawy w polu muszą się charakteryzować wytrzymałością na niskie temperatury po wysadzeniu, jak również na wysokie temperatury w późniejszym okresie wzrostu, do opóźnionej uprawy (na zbiór w miesiącach letnich) - odpornością na suszę i nie-wybijaniem w pędy kwiatostanowe.
Zwiększona powierzchnia uprawy pod szkłem stworzyła zapotrzebowanie na odmiany przystosowane do wzrostu w warunkach krótkiego dnia i w gorszych warunkach świetlnych oraz dobrze rosnące w niskich temperaturach. Niewłaściwy dobór odmiany może być przyczyną niezawiązania główek i przedwczesnego tworzenia pędów kwiatostanowych.
W książce omówione są najnowsze odmiany z uwzględnieniem wieloletnich badań w zakresie agrotechniki prowadzonych przez praco
wników naukowych Instytutu Warzywnictwa w Skierniewicach oraz Centralnego Ośrodka Badania Odmian Roślin Uprawnych w Słupi Wielkiej. W szerokim zakresie korzystano z bardzo bogatej literatury fachowej, zarówno krajowej, jak i zagranicznej, obejmującej wszystkie podstawowe zagadnienia, na bieżąco aktualizowane. Główne pozycje literatury uzupełniającej zestawione są na końcu książki.
Sałata może być uprawiana przy właściwym doborze odmian przez cały rok. Spożywana jest w stanie świeżym, nie tracąc wartości biologicznych.
Spis treści
WSTĘP
POCHODZENIE l OPIS BOTANICZNY
WARTOŚCI ODŻYWCZE l SMAKOWE
ZNACZENIE GOSPODARCZE
PRAWIDŁOWY WYBÓR ODMIANY
ODMIANY SAŁATY GŁOWIASTEJ MASŁOWEJ
Odmiany do uprawy w szklarniach
Odmiany do uprawy w tunelach foliowych
Odmiany do uprawy w polu
Wczesne
Średnio wczesne
Średnio późne
Późne
ODMIANY SAŁATY GŁOWIASTEJ KRUCHEJ
Odmiany do uprawy w tunelach foliowych
Odmiany do uprawy w polu
Wczesne
Średnio wczesne
Średnio późne
Późne
ODMIANY SAŁATY RZYMSKI EJ
ODMIANY SAŁATY LIŚCIOWEJ (ROZETOWEJ)
ODMIANY SAŁATY ŁODYGOWEJ (SZPARAGOWEJ)
UPRAWA SAŁATY POD OSŁONAMI
Uprawa w szklarni
Czynniki środowiska wpływające na plonowanie
Temperatura
Światło
Dwutlenek węgla
Woda
Przygotowanie podłoża i pomieszczeń
Rodzaje podłoży
Torf
Kora
Miał węgla brunatnego
Substraty
Nawozy organiczne
Nawozy mineralne
Produkcja rozsady
Metody uprawy
Uprawa w gruncie lub na stołach
Uprawa na wełnie mineralnej
Uprawa hydroponiczna
Uprawa w pojemnikach
Uprawa w workach
Uprawa na podłożach organicznych
Uprawa w tunelach foliowych
Uprawa w inspektach
Uprawa pod folią perforowaną lub włókniną
Sposoby zagospodarowania szklarni, tuneli foliowych i inspektów
UPRAWA SAŁATY W POLU
Wymagania klimatyczne i glebowe
Nawożenie organiczne
Nawożenie mineralne
Wapnowanie
Stanowisko w płodozmianie
Uprawa z siewu nasion wprost na pole
Uprawa z rozsady
Uprawa sałaty zimującej na polu
Pielęgnowanie roślin
ZARYS ZASAD UPRAWY INTEGROWANEJ l EKOLOGICZNEJ
ZAWARTOŚĆ AZOTANÓW l AZOTYNÓW W SAŁACIE
NIEDOBÓR l NADMIAR SKŁADNIKÓW POKARMOWYCH
OCHRONA SAŁATY PRZED CHOROBAMI l SZKODNIKAMI
Ważniejsze choroby sałaty i ich zwalczanie
Choroby fizjologiczne
Brązowienie brzegów liści
Pozostałe choroby fizjologiczne
Choroby grzybowe, bakteryjne i wirusowe
Mączniak rzekomy sałaty
Mączniak prawdziwy
Szara pleśń
Zgorzel siewek sałaty
Zgorzel podstawy łodyg
Nekrotyczna plamistość liści sałaty
Gnicie bakteryjne
Gnicie podstawy główki sałaty
Zgnilizna twardzikowa sałaty
Mozaika wirusowa sałaty
Ważniejsze szkodniki sałaty i ich zwalczanie
Wciornastki
Mączlik szklarniowy
Mszyce
Guzaki
Drutowce
Rolnice
Komarnice
Leniowate
Pędraki
Zwalczanie chwastów
ZBIÓR I PRZYGOTOWANIE DO SPRZEDAŻY ORAZ PRZECHOWYWANIE SAŁATY
Zasady zbioru
Aktualne normy handlowe
Zasady przechowywania
Literatura uzupełniająca