Tytuł |
Słownik terminologiczny biotechnologii żywności i rolnictwa |
Autor |
Praca zbiorowa |
Wydawca |
SGGW |
Rok
wydania |
2010 |
Liczba stron |
360
|
Wymiary |
150
x 210 mm |
Okładka |
miękka |
ISBN |
[zasłonięte]978-8383-230-3 |
„Słownik terminologiczny biotechnologii żywności i rolnictwa” stanowi polską
wersję „Glossary of Biotechnology for Food and Agriculture” wydanego przez FAO w
2001 roku, a następnie dwukrotnie poprawianego i uaktualnianego w 2003 i 2007
roku. Słownik ten został przetłumaczony na kilka języków. Odniósł sukces
wydawniczy w wielu krajach. Jest stale udoskonalany, gdyż terminologia
biotechnologiczna ulega dynamicznym zmianom.
Słownik zawiera syntetyczną listę terminów i akronimów używanych w
biotechnologii, jak również w naukach związanych z biotechnologią. Zamieszczony
na końcu wykaz terminów angielskich ułatwi odnalezienie prawidłowych terminów
polskich.
Słownik przeznaczony jest dla studentów, inżynierów i pracowników naukowych
związanych z biotechnologią i naukami o życiu. Ułatwia dotarcie do wiedzy
potrzebnej w pracach projektowych, badawczych i legislacyjnych, szczególnie w
kontaktach międzynarodowych.
Spis
treści
Skróty i oznaczenia VI
Wstęp VII
Przedmowa IX
Nota do Czytelników X
Uwagi o układzie Słownika XI
Słownik 1
Przedrostki jednostek miar i symbole podstawowe układu SI Aneks 1. 314
Aneks 2. Alfabet grecki 314
Aneks 3. Kodony i aminokwasy 315
Aneks 4. Aminokwasy – kody trójliterowe i jednoliterowe 316
Indeks terminów angielskich 317
|