Ziarna słonecznika są źródłem wielu cennych składników mineralnych i witamin. Ważną rolę w nasionach słonecznika odgrywają:
* witamina A, poprawiająca widzenie o zmroku i dbająca o ładny koloryt skóry,
* witamina D, zapobiegająca krzywicy u dzieci i osteoporozie u dorosłych,
* witamina E zawarta w ziarnach słonecznika w codziennej diecie przypisuje się profilaktyczne działanie w chorobach serca, obniżaniu poziomu cholesterolu, a także zmniejszaniu ryzyka powstawania raka jelita grubego,
* kwas foliowy+ wit.E, a to połączenie jest idealnym zestawem dla układów: krążenia i nerwowego.
*witamina B6 odpowiedzialnej za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, zwiększającej odporność organizmu, łagodzącej skutki uboczne leków, zapobiegającej zespołom napięcia przedmiesiączkowego, pomagającej zwalczać ból i działającej odmładzająco.
Nasiona słonecznika poprawiają pracę systemu immunologicznego, wspomagają profilaktykę chorób serca i niwelują poziom stresu.
Pestki słonecznika zawierają też wapń wzmacniający zęby i kości oraz chroniący serce i łagodzący objawy alergii.
W nasionach słonecznika są też: żelazo, niezbędne w procesie rozprowadzania tlenu do wszystkich komórek ciała, oraz potas obniżający ciśnienie krwi wskazane więc dla osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze.
Są popularną i smakowitą przekąską.