Pestki słonecznika są niesłychanie zdrową przekąską, bombą odżywczą! W swoim składzie zawierają bardzo dużo białka oraz tłuszczu, a właściwie nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są bardzo potrzebne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dzięki nim spożywanie pestek zmniejsza ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych i obniża stężenie cholesterolu we krwi. Ponadto pestki słonecznika są źródłem witamin (witaminy E, witamin z grupy B oraz A i D) i minerałów (cynk, żelazo, potas, magnez, wapń). Dzięki zawartości witamin pestki wspomagają nasz wzrok, wzmacniają kości i poprawiają kondycję skóry. Cynk pomaga w leczeniu wrzodów żołądka, reumatyzmu czy trądziku. Niedobór żelaza prowadzi do anemii, szczególnie kobiety nie powinny zapominać jego uzupełnianiu. Potas obniża ciśnienie krwi, natomiast jego brak powoduje osłabieniem organizmu, zmęczenie, zaburzeniami snu. Wapń wzmacnia kości, a magnez poprawia koncentrację i uspokaja. Jak spożywać pestki? Pestki mogą być spożywane samodzielnie jako przekąska. Można dodawać je do musli, jogurtów, ciastek, domowego pieczywa, a także do sałatek. Kraj pochodzenia: Bułgaria/Mołdawia (w zależności od dostępnej partii)