Słonecznik Łuskany
Słonecznik to dobry sposób na poprawę zdrowia i urody. Ziarna słonecznika są o wiele lepszą przekąską niż słodycze - to szczególnie powinny zapamiętać osoby z wysokim cholesterolem. Jakie właściwości ma słonecznik i olej produkowany z jego ziaren?
Warto jeść ziarna słonecznika. Podgryzanie słonecznika, niby tak sobie, dla zabicia czasu, zaopatruje nasz organizm w całą masę cennych składników. Nie zdajemy sobie sprawy ile „skarbów” kryje w sobie małe ziarenko…
Nasiona słonecznika zawierają 24% białka z wszystkimi cennymi aminokwasami (za mało mają jedynie lizyny) Bogate są w nienasycone kwasy tłuszczowe których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować. Zawiera ponad to dużo witaminy A, B, B6, D, E, i PP. Mają 2 razy więcej żelaza niż uchodzące za jego doskonałe źródło rodzynki. Posiadają też sporo cennego cynku, potasu, wapnia i fosforu.. Oczywiście najlepiej jeść je na surowo. Są dobrze przyswajalne i łatwo strawne. Bardzo smaczne są pestki uprażone na suchej patelni. Nie polecam tych kupowanych w torebkach, mają bardzo dużo soli. Najlepiej jeść je w sezonie kiedy ogromne główki słoneczników można kupić na targu z warzywami.
Kobiety na pewno zwrócą uwagę na to, że zawarte w ziarnach słonecznika witaminy wpływają dobroczynnie na włosy, skórę i paznokcie. Dodatkową ich zaletą jest to, że działają przeciwzakrzepowo i przeciwzapalnie. Ta ostatnia właściwość jest szczególnie istotna dla osób z trądzikiem, ponieważ jedzenie ziaren słonecznika może go w pewnym stopniu zaleczyć.
Panów może zainteresować to, że ziarna słonecznika pozytywnie wpływają na potencję.
Osobom odchudzającym się ziarna słonecznika mogą służyć jako przekąska między posiłkami, jednak w niewielkich ilościach. Zawierają one ok. 25 proc. białka i ok. 30 proc. tłuszczu.
Łyżka łuskanego słonecznika waży 10g
A co posiadają namiętnie jedzone dziś przez nasze dzieci chipsy?
W zasadzie nic wartościowego. Za to kupę pustych kalorii, tłuszczy trans i chemicznych dodatków.
Pestki słonecznika mają jeszcze jedna zaletę. Można je dodawać do wielu potraw. Ja dodaje je do chleba lub bułeczek, do musli a także robię z nich pyszną pastę do chleba. Oto przepis:
Szklanka łuskanego słonecznika
Troszkę soli
½ łyżeczki przyprawy curry
Przegotowana woda
Łyżeczka oliwy
Pestki z dyni zapakowanesą w torebki przeźroczyste strunowe typu doypack dodatkowo zabezpieczone zgrzewem (to zamknięcie typu wielokrotnego użytku z dobrą odpornością mechaniczną) , z atestem spożywczym, oznaczone etykietą z nazwą, składem i datą ważności. Gwarancja zachowania świeżości na dłużej.
Informacja - Czas realizacji zamówień na produkty to 2 - 4 dni roboczych.