Słoneczna sól Inków z Peru
100g
Sól ta pochodzi z wysokich peruwiańskich Andów. Do dnia dzisiejszego produkowana jest tradycyjną metodą jakiej używali Inkowie. Bardzo słona woda ze źródła w pobliżu Machu Picchu rozlewana jest do ok. 1500 basenów o głębokości ok. 10 cm, w których pod działaniem słońca krystalizuje się sól. Po kilku tygodniach osuszania basenów, sól jest gotowa do zebrania.
Na szczególną uwagę zasługuje fakt o wielkiej czystości źródła, z którego wypływa słona woda. Jako że źródło znajduje się ponad 3000 n.p.m., nie jest narażone na jakiekolwiek chociażby przypadkowe zanieczyszczenia, dlatego powstaje z jego wód szczególnie czysta sól.
Skład:> 95% NaCl, 3,7% Ca, 0,03% Mg, 0,42% SO4,
10,3 mg jodu, 1,5 mg cynku, 190mg potasu
Wszystkie oferowane przez nas sole spożywcze to produkty naturalne, nie wybielane chemicznie, nie ulepszane środkami antyzbrylającymi, bez dodatku polepszaczy smakowych. Dlatego nalezy je chronić przed wilgocią, przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach. W przypadku solniczek dodac kilka ziarenek ryżu-zapobiegnie to zawilgoceniu soli.
|