Słodzik SugaVit na bazie Stewia 500 tabletek
Czym jest słodzik SugaVit na bazie Stewii?
- jest produkowany na bazie rośliny Stevia Rebaudiana, stanowi alternatywę dla sztucznych słodzików. Wyciągi z tej rośliny (Reb-A97) są słodsze nawet 300 razy bardziej od cukru i zwane są glikozydami stewiolowymi. Zawierają przy tym zero kalorii.
- jest wskazany dla diabetyków, gdyż nie podwyższa poziomu glukozy we krwi
- przez dentystów uważany jest jako skuteczny środek antypróchniczy, bakteriobójczy i grzybobójczy, zwalcza bakterie E – Coli
- badania potwierdziły, że przy długim spożywaniu obniża poziom cholesterolu i radionukleinów, działa antynowotworowo, wspomaga regenerację komórek i wzmacnia naczynia krwionośne
- zmniejsza apetyt na słodkie i tłuste potrawy
- nie jest źródłem fenyloalaniny, może być stosowany przez osoby chore na fenyloketonurię (PKU)
- podczas gotowania, pieczenia (do200 °C), mrożenia i przechowywania nie traci swoich właściwości
- jest stabilny w kwaśnych i zasadowych płynach (pH 3-9).
- jest w pełni rozpuszczalny w wodzie i alkoholach, stanowi bezpieczny zamiennik cukru, nie obciąża przy tym organizmu zbędnymi kaloriami,
- nie ulega fermentacji
- w odróżnieniu od cukru nie karmelizuje się, nie może też być pożywką dla drożdży. Stąd też szereg przepisów kulinarnych uwzględniających właściwości preparatów stewiolowych.
- może być stosowany jako zamiennik cukru do słodzenia napojów oraz posypywania potraw.
- ponadto wyciągi ze Stewii zawierają śladowe ilości witaminy A, C, wapnia i żelaza.
- o sukcesie Stewii można mówić również przez pryzmat tego, że opanowała około 40% rynku słodzików w tak rozwiniętym i dbającym o zdrowie kraju jakim jest Japonia.
- Glikozydy stewiolowe zostały dopuszczone w grudniu 2011 przez Komisją Europejską jako dodatek do stosowania w napojach i żywności.
Cena tylko 15.5 zł!