Stewia (Stevia rebaudiana) to roślina o wyjątkowo słodkich liściach. Od wielu lat używana przez miliony ludzi jako naturalny słodzik. Badania pokazują korzystne działanie stewii przy nadciśnieniu i cukrzycy. Dbasz o zdrowie, szczupłą sylwetkę, nie chcesz lub nie możesz jeść cukru? Stewia może być dla Ciebie idealną alternatywą.
Zalety stewii:
• Stewia to w pełni naturalny słodzik
• Nie posiada kalorii, przez co może być spożywana przez osoby odchudzające się
• Jest słodsza o 250-450 razy od cukru (sacharozy)
• Rozpuszcza się w wodzie i alkoholach
• Odporna na wysoką temperaturę (do 200 °C) – może być używana do pieczenia i gotowania
• Wysuszone liście nie psują się, mogą być długo przechowywane
• Nie powoduje próchnicy zębów
• Jest bezpieczna dla diabetyków – nie podnosi poziomu cukru we krwi
• Nie zawiera toksyn – stosowana przez ludzi od wielu lat bez niepożądanych efektów
• Jest bezpieczna dla osób chorych na fenyloketonurię (PKU)
Opakowanie dozujące zawiera 200 szt. pastylek. 1 pastylka odpowiada 1 łyżeczce cukru.
Skład: substancje słodzące: E960 - glikozydy stewidowe 15% substanc. wypełniająca: E968 erytol 33% substanc. regulatora kwasowości: E500 (węglan sodu 27%) reg. kwasowości: E334 kwas winowy 24% emulgator - E572 stearynian magnezu 1%.
Data ważności: 09.2015