SŁODKIE JĄDRA PESTEK MORELI - Piątnica 500g.
Charakterystyka:
Pestki moreli swym kształtem i delikatnym smakiem przypominają migdały. Słodkie pestki moreli nie są przy suszeniu podgrzewane, dlatego zachowują jakość surowych orzechów. Niektóre z nich mają lekko kwaskowy posmak. Pestki moreli znane są z tego, że zawierają amigdalinę zwaną czasem „witaminąB17”. Pestki słodkie zawierają mniej witaminy B17 niż pestki gorzkie. Przez znawców zwane są morelowymi migdałami, gdyż w smaku przypominają właśnie orzech migdałowca.
Opakowanie:
Pestki moreli zapakowane są w torebki foliowe, zgrzewane z atestem spożywczym oznaczone etykietą z nazwą, składem i datą ważności. Gwarancja zachowania świeżości na dłużej.
Zastosowanie:
UWAGA!!!
Zalecana dawka dzienna spożycia przez normy UE to 2 pestki dziennie! W profilaktyce antyrakowej zaleca się zjadanie jednej pestki na 4,5 kg masy ciała, czyli mężczyzna ważący 80 kg może zjeść nawet 18 pestek dziennie. Niektóre źródła podają, że w czasie leczenia raka ilość pestek można zwiększyć nawet do 100 dziennie. Sama tabletka zawierająca Amigdalinę 500 mg ma zawartość witaminy B17 w ilości jaką zawiera ponad 100 pestek. Ilość amigdaliny w pestkach słodkich jest trochę mniejsza niż w pestkach gorzkich, jednak są znacznie przyjemniejsze w smaku. Często występują w przepisach kulinarnych m.in. na dżem morelowy, marcepan, włoskie ciasteczka cantuccini jak również likier Amaretto. Są również znakomitą przekąską. Idealnie sprawdzają się jako dodatek do musli, ciast i deserów.
Działanie:
Gorzkie pestki moreli zawierają witaminę B17 (letril lub amigdalina) która jest naturalnym czynnikiem antyrakowym występującym w ponad 1000 gatunkach roślin. Łatwo przenika przez błonę komórkową i szybko się przyswaja. Amygdalina (B17) reagując w naszym organizmie rozpada się na dwie cząsteczki glukozy, jedną cząsteczkę benzaldehydu oraz cząsteczkę kwasu cyjanowodorowego. W zdrowym organizmie witamina B17 zostaje zredukowany do czystej glukozy, która jest idealnym paliwem dla zdrowych komórek. W organizmie, w komórkach rakowych, z B17 tworzony jest cyjanek oraz aldehyd benzoesowy, które jak twierdzą niektórzy naukowcy pomagają zapobiegać i leczyć stany nowotworowe.
Termin przydatności do spożycia: 30.09.2015.
|