SĘKACZ TRADYCYJNY
produkcja wg. staropolskiej receptury
NAGRODA Podlaskich Konsumentów
Waga netto: od 0,25 kg do 0,3 kg
Nie zawiera konserwantów.
Skład: jajka, mąka, cukier, tłuszcz cukierniczy, aromat identyczny z naturalnym
Temperatura przechowywania: do 200C
Najlepiej spożyć przed: 15 maj 2015
Staropolska receptura!
Proponowany przez nas sękacz jest produkowany według tradycyjnej staropolskiej receptury. Dzięki obecności i zadowolenia naszych wiernych klientów stworzyliśmy wyjątkową recepturę i niepowtarzalna atmosferę naszego zakładu. Ciasto ma niepowtarzalny smak i niezwykły aromat za sprawą właściwie dobranych, całkowicie naturalnych i najlepszych jakościowo surowców: świeżych jaj, odpowiedniego tłuszczu, sprawdzonych gatunków mąki z pszenicy najwyższej jakości, naturalnych aromatów. Nie zawiera żadnych środków polepszających ani konserwantów. Specyficzny sposób pieczenia polegający głównie na polewaniu kolejnych warstw ciasta na rozgrzany, obracający się wałek, nadaje mu kształt podobny do choinki. Tworzą się przy tym charakterystycznie ociekające sople o złocistomiodowej barwie bursztynu. Po przekrojeniu wypiek przypomina pień ściętego drzewa z widocznymi słojami.
Wypiek ten ma ogromną zaletę – w suchym i chłodnym miejscu zachowuje świeżość i doskonały smak nawet do kilku miesięcy. Dlatego stał się ulubionym ciastem tysięcy Polaków. To prawdziwe rękodzieło sztuki cukierniczej, perła w koronie kuchni Podlasia, dziedzictwo kulturowe Polski, jedna z najoryginalniejszych słodkości świata. Jest niezwykle smaczny, trwały i ma charakterystyczny, niepowtarzalny wygląd, którego nie da się pomylić z żadnym innym wypiekiem. Każdy kęs dostarcza podniebieniu prawdziwej rozkoszy. Wytwarzamy go najlepiej, a to za sprawą szczególnej dbałości o detale i wiernego dochowania tradycji. W naszym zakładzie wypiek sękacza opiera się na tradycyjnych, ludowych metodach, co nie jest rzeczą łatwą, wymaga artystycznego podejścia i anielskiej cierpliwości.
Jest to wyjątkowe ciasto, które starzeję się szlachetnie, nabierając coraz większej kruchości, a nie tracąc tym samym smaku. Jeżeli ktoś woli ciasto mniej suche, wystarczy wstawić do środka kieliszek z wodą lub alkoholem (dla wytrawnych smakoszy).
Nasze sękacze trafiają w różne strony Polski i świata. Są ozdobą stołów na wykwintnych, oficjalnych przyjęciach oraz stanowią rarytas na okolicznościowych czy też weselnych uroczystościach.
Jest wspaniałym pomysłem na niezobowiązujący podarek nawet dla gości z zagranicy – to tradycyjny polski wypiek, estetycznie opakowany. Dlatego cieszy się ogromną popularnością, bo każdy kto choć raz spróbował naszego wypieku przekonał się sam, że nie tylko w piekarniku można zamknąć serce.
Tel. kontaktowy: 513-[zasłonięte]-219
|