Sól serowarska niejodowana 1 kg
Serowar to sklep, który oferuje pełne zaopatrzenie dla domowych serowarów oraz małych mleczarni.
Sól intensyfikuje smak sera. Dodaje się ją do skrzepu zazwyczaj tuż przed prasowaniem, choć w niektórych przypadkach wciera w zewnętrzną powłokę sera po uformowaniu się jego skórki. Sól do solenia serów przypomina sól peklową - jest gruba i niejodowana. Wykorzystuje się ją również do sporządzania nasyconego roztworu, w którym moczy się różne rodzaje serów.
Sól odgrywa ważną rolę w wielu procesach:
- usuwa wodę ze skrzepu,
- pomaga odcedzić serwatkę poprzez obkurczanie skrzepu,
- hamuje rozwój bakterii pod koniec procesu warzenia oraz konserwuje poprzez ograniczenie wzrostu niepożądanych bakterii.
Opakowanie: 1 kg
Zwykła, dostępna w Polsce w każdym sklepie sól jodowana nie nadaje się do wyrobu serów, ponieważ jod hamuje rozwój bakterii starterowych i opóźnia proces dojrzewania!
Atrakcyjna cena: 2,90 zł
Zapraszamy też na inne nasze aukcje, gdzie znajdziesz m.in.
podpuszczka,
kultury bakteryjne startowe,
chlorek wapnia,
lipaza,
formy serowarskie,
chusty serowarskie,
termometr,
waga,
higrometr,
sito,
miarka,
podkład do dojrzewania,
krajacz,
kanka / bańka / konwia / konew na mleko,
garnek,
pędzle,
szczotka,
lejek,
deska do serów,
powłoki do serów dojrzewających (wosk, pasta - polioctan),
minutnik,
książki na temat wyrobu serów
i inne ciekawe rzeczy... :)
Gdyby aktualnie na aukcjach nie było tego, czego szukasz - zadzwoń lub napisz - tel. 693 [zasłonięte] 124 lub sklep małpa serowar.pl