Sól Peklowa - Peklosól 1000g od HSP
Działanie
Sól Peklowa służy do nacierania mięsa lub sporządzania zalewy peklującej.
Sposób użycia
Peklowanie metodą suchą: mięso natrzeć solą peklową, następnie pozostawić na ok. 24h. 20g soli peklowej wystarcza do natarcia około 1 kg mięsa.
Peklowanie metoda nastrzykową: przygotować roztwór z soli peklowej z wodą, nastrzyknąć nim mięso i pozostawić na około 72h do zapeklowania. 25g soli peklowej rozpuszczonej w 100ml wody wystarcza do nastrzyknięcia około 1kg mięsa.
Peklowanie metoda zalewową: rozpuścić sól peklową w wodzie 50g na 1l wody. Mięso powinno być całkowicie zanurzone w zalewie przez około 7 dnin. Peklowane mięso należy przechowywać w temperaturze ok. 8o C. Zapeklowane mięso należy upiec, uwędzić lub sparzyć (włożyć do gorącej wody i delikatnie podgrzewać, utrzymując temperaturę 95oC przez 1 h na 1 kg mięsa)
Opakowanie
Sól peklowa zapakowana jest w atestowane woreczki foliowe PA/PE zamknięte zgrzewem, oznaczone etykietą z nazwą , numerem partii oraz datą ważności.
Zobacz nasze pozostałe aukcje: |