Charakterystyka:
Sól peklowa - służy do peklowania, wędzenia i konserwowania produktów mięsnych (najlepiej do wieprzowiny, dziczyzny). Nadaje przygotowywanemu mięsu soczystości oraz apetyczny wygląd. Peklowanie powoduje, że mięso dłużej zachowuje swoją świeżość, kolor i konsystencję. Możesz użyć jej także do przygotowania marynaty. Sól peklowa jest więc niezbędna w kuchni każdego miłośnika perfekcyjnie przygotowanych mięs i ryb, między innymi do: mięsa, szynek, drobiu, boczków, kiełbas, łososia. Przeznaczona jest wyłącznie do konserwacji lub marynat - nie powinna być stosowana do bezpośredniego przyprawiania potraw.
Zastosowanie:
Do wędzenia mięs i ryb (nacierania, moczenia lub jako marynata).
Peklować możemy:
- nacierając solą przygotowane mięso (użyj 20g soli na 1kg mięsa, pekluj przez 24 godziny)
- trzymając je w wodzie z dodatkiem soli (użyj 25g-30g soli rozpuszczonej w 100 ml wody na 1 kg mięsa) lub
- wstrzykując roztwór bezpośrednio do kawałka mięsa (użyj 25g soli rozpuszczonej w 100 ml wody na 1 kg mięsa, roztworem tym nastrzykuj mięso, potem pekluj przez ok. 2 dni)
Tak przygotowane mięso lub rybę powinno być przechowywane w lodówce w temperaturze od 4 do 8 °C.
Skład:
Sól spożywcza, azotyn sodu.
BEZ GLUTAMINIANU SODU!!!
Opakowanie:
Zakupiony produkt zostanie zważony do przeźroczystej grubej torebki zgrzewanej, oznaczonej etykietą z nazwą, składem i datą ważności.