Przechowywać w suchym i chodnym miejscu.
Kraj pochodzenia: Włochy
To doskonała alternatywa dla tradycyjnej soli kuchennej. Jeżeli w Twojej kuchni sól jest nieodzownym elementem większości potraw a zależy Ci nie tylko na doskonałym smaku dań ale i na zdrowiu osób, które się nimi raczą- zamień zwyczajną sól na Sól morską Bio Avena.
Czym różni się sól kuchenna zwykła od soli morskiej? Przede wszystkim zawartością składników mineralnych- niższą zawartością sodu, który spożywany w nadmiarze może przyczyniać się do zwiększenia ciśnienia tętniczego. Ponadto- sól morska zawiera potas a także większe ilości wapnia, magnezu, manganu i żelaza.
Czy wiesz, że…
Sól Morską możesz zastosować nie tylko w kuchni! Możesz ją także wykorzystać w pielęgnacji ciała- jako naturalny i bardzo skuteczny peeling, złuszczający martwy naskórek i wygładzający. Można ją także dodawać do odprężających kąpieli.
Jaka jest zawartość minerałów w naszej Soli morskiej?
Chlorki 600,5g/kg, sód 375,8g/kg, siarczan11,8g/kg, wapń 3,1g/kg, magnez 3,5g/kg, potas 2,4g/kg, cynk 0,8mg/kg, żelazo 2,7mg/kg, mangan 6,2 mg/kg, chrom 0,08 mg/kg
Zawartość minerałów w soli białej kuchennej:
sód 388,5g/kg, wapń 0,29g/kg, magnez 2,9 g/kg, żelazo- 2mg/kg, miedź-1,6mg/kg, mangan-1,4mg/kg, potas-brak, cynk-0,8mg/kg
Ze względu na zawartość minerałów sól morska reguluje metabolizm.