Charakterystyka:
Sól morska gruboziarnista.
Sól morska pozyskiwana jest z odparowania wody morskiej i jest wspaniałą alternatywą dla soli kuchennej oraz kamiennej. Ze względu na wyjątkowy smak, właściwości konserwujące oraz swoją strukturę została doceniona w kuchniach całego świata. Nie dość, że lepiej smakuje, to nadaje potrawom apetycznego wyglądu.
Sól morska jest coraz bardziej popularna w Polsce. Dodatkowe walory zdrowotne sprawiają, że zdobywa coraz więcej zwolenników. Posiada biopierwiastki, które biorą udział w reakcjach chemicznych zachodzących w organizmie człowieka. Zawiera wiele cennych składników: sód, chlor, wapń, potas, fosfor, magnez, mangan, cynk, żelazo, selen, miedź, siarka, krzem, czy jod, a przy tym zawiera mniej chlorku sodu, niż zwykła sól kuchenna. Dodawaj ją wszędzie tam, gdzie standardowo używasz zwykłej soli. Dosmakuj potrawę lub po prostu dodaj jej atrakcyjnego diamentowego wyglądu.
Sól morską wykorzystuje się także w kosmetyce, w gabinetach odnowy biologicznej oraz w terapiach leczniczych. Używana jest do kąpieli wyszczuplających, likwidujących cellulit, poprawiających przemianę materii, nawilżających skórę i regenerujących.
Zastosowanie:
Do dosmaczania każdej potrawy oraz w kosmetyce.
Moja rada: Wypróbuj także do mięsa i ryb zapiekanych w solnej skorupce, a zaskoczysz domowników ciekawą potrawą i dobrym smakiem.
Przepis na pyszną rybę zapiekaną w soli morskiej:
- 2 rybki, np. łosoś (o wadze ok. 300g)
- ok. 1kg grubej soli morskiej
- świeży koperek
- cytryna w plastrach
- 2 ząbki czosnku
- pieprz
- 5 białek
Rybę umyj, włóż czosnek, cytrynę, pieprz i koperek. Sól wymieszaj z białkami, by utworzyła się gęsta, ale plastyczna masa. Naczynie żaroodporne lub wcześniej przygotowaną blachę wyłóż połową mieszanki soli z białkiem i połóż na nią przygotowane ryby. Dokładnie przykryj je (oblep) resztą masy z soli. Wstaw do pieca nagrzanego do 200°C, piecz przez ok. 20 minut, aż skorupka zmieni kolor na lekko miodowy. Po upieczeniu, przebij się przez solną skorupę, będzie do tego przydatny ostry nóż. Podawaj rybę z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Skład:
Sól morska gruboziarnista
BEZ GLUTAMINIANU SODU!!!
Opakowanie:
Zakupiony produkt zostanie zważony do przeźroczystej grubej torebki zgrzewanej, oznaczonej etykietą z nazwą, składem i datą ważności.