SÓL MORSKA
Masa netto: 1200g
Kraj pochodzenia: CHORWACJA
SÓL ADRIATYCKA "SOLANKA PAG"
GRUBOZIARNISTA 3x5
SÓL MORSKA Pierwsze wzmianki mówią o początkach produkcji soli morskiej już na początku II tysiąclecia. Ale jeszcze w epoce żelaza, sól morską uzyskiwano w następujący sposób: gotowano z wodą glinę i piaski pochodzące ze słonych bagien po to, aby otrzymać solankę. W XVI wieku, wraz z rozwojem handlu morskiego, liczba salin, czyli bagien solnych, nazywanych również odstojnikami, znacznie wzrosła. Ale to na początku XIX wieku produkcja soli morskiej osiągnęła najwyższy punkt. Szybko jednak, bo już pół wieku potem, w dobie nowo powstających kopalni soli, saliny straciły swoją pozycję. Sól morska jest bardziej wartościowa od soli kamiennej, ponieważ zawiera tylko 34 % chlorku sodu i jest bogata w mikroelementy. Sól tę uzyskuje się metodą naturalna, przez odparowanie wody morskiej na słońcu w odstojnikach lub metodą sztuczną, w specjalnych od parownikach. W przypadku obu metod uzyskiwania soli morskiej, woda musi być podgrzana za pomocą energii słonecznej lub ognia. Im wyższa temperatura, w jakiej przebiega proces odparowywania, tym otrzymana sól jest delikatniejsza, bielsza i zawiera mniejszą ilość zanieczyszczeń.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA I SKŁAD SOLI MORSKIEJ Sól jest niezbędnym składnikiem potrzebnym do życia, ponieważ zawiera sód, której to właśnie potrzebuje organizm człowieka. Sól jest minerałem i dlatego nie zawiera kalorii, ani żadnych wartości odżywczych.
Główne składniki soli morskiej w 100 g
chlor 51,6 - 55,8 g
sód 33,10 - 35,30 g
magnez 0,38 - 0,68 g
wapń 0,04 - 0,18 g
potas 0,08 - 0,18 g
siarczan 0,87 - 2,10 g
żelazo 0,80 - 1,60 mg
mangan poniżej 0,005 mg
cynk 0,37 - 0,72 mg
SÓL A ZDROWIE Biopierwiastki znajdujące się w soli są czynnikami potrzebnymi do reakcji chemicznych, które ciągle zachodzą w ciele człowieka. Regulują one procesy metaboliczne, czyli przemianę materii.Zapotrzebowanie na sód wynosi ok. 5 g dziennie. Dobrze skomponowane pożywienie dostarcza nam ok. 15-20g dziennie.Należy jednak pamiętać, iż spożywanie dużej ilości soli jest przyczyną wielu problemów kardiologicznych (nadciśnienia tętniczego, przyspieszenia rytmu serca, zawału). Dotyczy to zwłaszcza osób otyłych lub palących.
ZASTOSOWANIE W KUCHNI Zastosowanie soli w kuchni jest nieocenione i nieskończone...
Jest to bowiem najczęściej spotykany składnik w przygotowaniu potraw. Można nawet powiedzieć iż sól jest wytrychem kulinarnym, kluczem do dobrego smaku, zapachu i wyglądu większości potraw.
- po pierwsze, stosuje się ją jako środek konserwujący żywność (głównie mięso, ryby i sery), ponieważ sól ogranicza rozwój bakterii, a w większym stopniu powstrzymuje go zupełnie.
Wieloletnia praktyka konserwowania żywności w soli przyczyniła się do rozkwitu handlu solą, zwłaszcza w okresie średniowiecza.
- po drugie, sól pozwala na wyodrębnienie smaku potrawy, dla wyodrębnienia smaku innych składników. Dlatego niesolone potrawy są mdłe, sól jest tłem, na którym inne składniki mogą zabłysnąć.
- po trzecie, sól wpływa na wykształcenie się koloru potrawy, również aromatu, nawet w słodkich potrawach, (przy pieczeniu ciasta dodaje się w większości przepisów szczyptę soli),
- po czwarte, sól równoważy działanie drożdży i jest niezbędna w procesie pieczenia, ilość drożdży zależy zawsze od ilości soli,
- po piąte, sól zapobiega utracie soli mineralnych podczas gotowania warzyw,
WPŁYW SOLI NA INNE POTRAWY • wpływa też na inne składniki np. wyciąga z potraw wodę, dlatego nie należy solić wołowiny przed gotowaniem, pozostaje soczyste i smaczne,
• aby " wyciągnąć" wodę podczas smażenia cebuli należy na początku dodać szczyptę, a cebulka zachowa miękkość i nie przypali się,
• niweluje smak goryczki u niektórych warzyw, np. ogórków lub oberżyny, (mimo iż praktyka ta niszczy naturalne aromaty to jednak usuwa również niesmaczną goryczkę, dlatego często jest ona stosowana).
Kupując zioła i przyprawy, sprawdzaj daty przydatności do spożycia!
Dbamy o to, abyś mógł cieszyć się świeżym smakiem i aromatem naszych produktów.
Kliknij tutaj < aby sprawdzić aktualne daty przydatności naszych przepraw!