Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Sól KALA-NAMAK - czarna sól indyjska drobna 600g

07-03-2015, 20:45
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 14.90 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 14.90 zł     
Użytkownik SaltGarden
numer aukcji: 5063725114
Miejscowość Trojanowice
Zostało sztuk: 4    Licytowało: 1    Wyświetleń: 30   
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Wysyłka

Wszystkie Panstwa przesylki pakowane sa w sposób zapewniajacy bezpieczny transport do Kupujacego. Koszt przesylki kurierskiej dpd podany jest w opisie aukcji

Płatność

Wplaty prosimy dokonywac na nasz rachunek firmowy:
SRT GROUP DARIUSZ SAROTA, WŁADYSŁAW SAROTA SP. JAWNA
Ul. Krakowskie Przedmieście 428
32-087 Trojanowice
nr konta:
621[zasłonięte]104821[zasłonięte]62971[zasłonięte]002

Kontakt

tel. 793 [zasłonięte] 872
mail: [zasłonięte]@gmail.com

Sól KALA-NAMAK - czarna sól indyjska bardzo drobna 600g

 

Kala Namak znana również jako sól czarna lub czarna sól Indyjska to przyprawa o słonym i ostrym zapachu używana w Indiach.

Czarna sól (ind. Kala namak) to pozyskiwany z wulkanicznych minerałów (halitów) różowy proszek o wyraźnym jajecznym aromacie. Swój kolor oraz zapach zawdzięcza obecności związków siarki. Czarna sól składa się głównie z chlorku sodu z  dodatkiem siarczanu sodu, siarczku żelaza i siarkowodoru. Chlorek sodu (sól kuchenna) nadaje Kala namak słonego smaku, siarczek żelaza dodaje różowego koloru, inne związki siarki odpowiadają za lekko gorzkawy smak, a siarkowodór nadaje jajeczny zapach. Pomimo, że siarkowodór jest toksyczny dla ludzi w większych stężeniach, to jego niewielka zawartość w czarnej soli nie ma negatywnego wpływu na  zdrowie. Kala namak jest powszechnie stosowana w kuchni indyjskiej i jest nieodzownym składnikiem popularnej mieszanki przyprawowej Chaat masala. Kala namak jest wysoko ceniona przez wegan, którzy używają ją do imitacji smaku jajek, jest na przykład używana do przyprawienia tofu, co daje w efekcie danie przypominające sałatkę jajeczną.

Czarna sól jest w medycynie ajurwedycznej uważana za przyprawę chłodzącą, jest także stosowana jako środek na wzdęcia i zgagę.

Skład: 100% czarna sól.

Co najmniej 97,15% NaCl,

Ca > 0,26%,

MG > 0,01%,

SO4> 1,339%.

 Opakowanie 300g, ziarno bardzo drobne.

Produkcja: Indie.