Wysyłka
Wszystkie Panstwa przesylki pakowane sa w sposób zapewniajacy bezpieczny transport do Kupujacego. Koszt przesylki kurierskiej dpd podany jest w opisie aukcji
Płatność
Wplaty prosimy dokonywac na nasz rachunek firmowy:
SRT GROUP DARIUSZ SAROTA, WŁADYSŁAW SAROTA SP. JAWNA
Ul. Krakowskie Przedmieście 428
32-087 Trojanowice
nr konta:
621[zasłonięte]104821[zasłonięte]62971[zasłonięte]002
Kontakt
tel. 793 [zasłonięte] 872
mail: [zasłonięte]@gmail.com
Sól KALA-NAMAK - czarna sól indyjska bardzo drobna 600g
Kala Namak znana również jako sól czarna lub czarna sól Indyjska to przyprawa o słonym i ostrym zapachu używana w Indiach.
Czarna sól (ind. Kala namak) to pozyskiwany z wulkanicznych minerałów (halitów) różowy proszek o wyraźnym jajecznym aromacie. Swój kolor oraz zapach zawdzięcza obecności związków siarki. Czarna sól składa się głównie z chlorku sodu z dodatkiem siarczanu sodu, siarczku żelaza i siarkowodoru. Chlorek sodu (sól kuchenna) nadaje Kala namak słonego smaku, siarczek żelaza dodaje różowego koloru, inne związki siarki odpowiadają za lekko gorzkawy smak, a siarkowodór nadaje jajeczny zapach. Pomimo, że siarkowodór jest toksyczny dla ludzi w większych stężeniach, to jego niewielka zawartość w czarnej soli nie ma negatywnego wpływu na zdrowie. Kala namak jest powszechnie stosowana w kuchni indyjskiej i jest nieodzownym składnikiem popularnej mieszanki przyprawowej Chaat masala. Kala namak jest wysoko ceniona przez wegan, którzy używają ją do imitacji smaku jajek, jest na przykład używana do przyprawienia tofu, co daje w efekcie danie przypominające sałatkę jajeczną.
Czarna sól jest w medycynie ajurwedycznej uważana za przyprawę chłodzącą, jest także stosowana jako środek na wzdęcia i zgagę.
Skład: 100% czarna sól.
Co najmniej 97,15% NaCl,
Ca > 0,26%,
MG > 0,01%,
SO4> 1,339%.
Opakowanie 300g, ziarno bardzo drobne.
Produkcja: Indie.