Najzdrowsza i najbardziej naturalna sól na świecie. Bez zanieczyszczeń i wzbogaceń chemicznych.
Sól Himalajska Krystaliczna to najczystsza sól ziemi. Bez zanieczyszczeń chemicznych, zawiera 84 naturalne minerały.
Powstała w miejscu gdzie setki milionów lat temu energia słoneczna osuszyła pierwotny ocean.
Sól ta wydobywana jest z 400-600 metrów głębokości.
Zawiera aż 84 minerały w formie koloidalnej, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Mikroelementy mają postać drobnych cząsteczek dzięki czemu mogą być z łatwością absorbowane przez komórki ludzkiego ciała.
Sól Himalajska stosowana w kuchni uzupełnia niedobory mikroelementów w codziennej diecie. Nie posiada zanieczyszczeń jakimi są metale ciężkie, jak w przypadku soli morskiej. (Zatopione tankowce uwalniają miliony ton chemicznych substancji osadzających się w wodzie, z których czerpana jest później sól).
Sól Himalajska posiada biało-różowy kolor. Jest on zależny od koloru skały, z której pochodzi. Im bardziej różowy kolor, tym więcej żelaza znajduje się w danej soli.
Wydobywana jest metodą konwencjonalną - ręcznie, bez używania ładunków wybuchowych, płukana wodą i osuszana w słońcu.
Nie jest produktem rafinowanym, ani też nie posiada żadnych wzbogaceń chemicznych. Nie jest wybielana.