Sól Himalajska Krystaliczna to najczystsza sól Ziemi, bez zanieczyszczeń chemicznych, zawierająca ponad 80 minerałów naturalnych .Sól ta wydobywana jest z 400-600 metrów głębokości w wschodnim pasie Karakorum Himalajów w Pakistanie
Zawiera ponad osiemdziesiąt minerałów w formie koloidalnej, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Mikroelementy mają postać drobnych cząsteczek, dzięki czemu mogą być z łatwością absorbowane przez komórki ludzkiego ciała.
Sól Himalajska stosowana w kuchni, uzupełnia niedobory mikroelementów w codziennej diecie. Sól ta nie posiada zanieczyszczeń jakimi są metale ciężkie, jak w przypadku soli morskiej. Bez wzbogaceń i zanieczyszczeń chemicznych. Nie jest wybielana.
Właściwości:
• wspomaga utrzymanie równowagi w organizmie,
• pomaga kontrolować poziom wody w organizmie, co potrzebne
jest do poprawnego funkcjonowania organizmu,
• wspiera układ oddechowy,
• zmniejsza dolegliwości związane z zatokami,
• stosuje się ją jako zamiennik tradycyjnej soli spożywczej,a
także jako składnik solanek do zabiegów i kuracji medycznych,
• zapobiega powstawaniu celulitu,
• zapobiega powstawaniu skurczom mięśni
• wykorzystywana w celu leczenia podrażnień skóry, problemów ze
stawami oraz dla regeneracji napięcia skóry,
• znajduje zastosowanie w kąpielach odmładzających,
regenerujących i odtruwających,
• może okazać się pomocna w leczeniu kataru, trądziku, bólu
gardła oraz infekcjach uszu,