SÓL HIMALAJSKA
RÓŻOWA ŚREDNIO ZIARNISTA
500 G
Sól himalajska powstała przed około 250 milionów lat
temu we wschodnim pasie Karakorum w Himalajach (Pakistan).
Zawiera ona aż 84 minerały (mikro i makro elementy),
których cząsteczki są tak małe, iż mogą być z łatwością
absorbowane przez komórki ludzkiego ciała.
Ze względu na swoje właściwości ma szerokie zastosowanie
w kuchni oraz medycynie alternatywnej.
Sól himalajska może być alternatywą dla oczyszczonej soli kuchennej NaCl.
Niestety NaCL występuje w większości potraw gotowych, które znajdziemy na półce w sklepie.
Jeśli to możliwe należy unikać mocno solonych produktów, a w szczególności wędlin, słonych paluszków, chipsów itp.
Najlepiej jest przygotowywać potrawy samemu.
Sól himalajska świetnie sprawdza się przy przygotowywaniu relaksujących i zdrowotnych
kąpieli (1kg soli na 100l wody w temperaturze 37C). Do wanny wedle swojej wiedzy lub upodobania można dodawać różnego rodzaju zioła, napary, olejki.
Z soli himalajskiej możemy robić roztwory o różnym stężeniu i wykorzystywać je w celach zdrowotnych.
Roztwory wodne soli himalajskiej można stosować do inhalacji, jako kompresy oraz np. do płukania gardła.
Krystaliczna sól himalajska ma również swoje zastosowanie w redukowaniu nadmiernego niekorzystnego dla naszego zdrowia promieniowania emitowanego przez komputery, telefony itp.
Pojemność : 500 g
Składniki: sól himalajska różowa średnio ziarnista
Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety ani zdrowego trybu życia. Nie należy przekraczać zalecanej dawki do spożycia w ciągu dnia. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.