Sól himalajska to najzdrowsza i najczystsza sól na ziemi. Sól himalajska – oryginalna sól wydobywana z pierwotnych mórz Himalajów, które znajduje się we wschodnim pasie Karakorum w Pakistanie. Miliony lat temu, dzięki energii słonecznej woda w morzach wyparowała,pozostawiając złoża soli. Sól ta była poddawana procesom tektonicznym, wystawiana na działanie wysokiego ciśnienia. Działania te spowodowały, że sól osiągnęła doskonałą strukturę. Stężenie soli w ustroju zbliżone jest do stężenia soli w wodzie morskiej, dlatego ta sól jest tak dobra dla organizmu.
Sól himalajska zawiera aż 84 minerały w formie koloidalnej, małych cząsteczek dzięki, którym z łatwością mogą być absorbowane przez komórki ludzkiego ciała. Stosowana w kuchni, uzupełnia niedobory mikroelementów w codziennej diecie. Sól ta ma kolor różowo – biały i jest on zależny od koloru skały, z której pochodzi.
Potrawy solić najlepiej po ugotowaniu.
Sól himalajska gruba świetnie nadaje się do pielęgnacji skóry. Kąpiąc się w solance, minerały soli przedostają się do skóry w postaci jonów, wyrównując przepływ energii przez ciało. Sól posiada świetne właściwości odtruwające, dezynfekujące. Łagodzi różnego rodzaju stany zapalne, podrażnienia skóry, choroby stawów i wiele innych. Aby w pełni wykorzystać lecznicze działanie soli, należy pamiętać o odpowiednim stężeniu. Na wannę wody o temperaturze 37°C, należy wsypać około 1 kg soli. Taka kąpiel powinna trwać około 20 minut i nie należy używać w trakcie żadnych mydeł ani olejków. Po kąpieli najlepiej się zrelaksować odpoczywając około 30 minut. Osoby jednak mające problemy z układem krążenia kąpiele solankowe powinny stosować bardzo rozważnie.
Sól himalajska to produkt w 100% naturalny.
Sól himalajska – gruba.
Masa netto: 1kg