Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Sól himalajska czarna KALA NAMAK mielona 1kg

17-01-2012, 5:08
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 14 zł     
Użytkownik ullenstwo
numer aukcji: 2016644585
Miejscowość ŁÓDŹ
Wyświetleń: 30   
Koniec: 23-01-2012 11:12:13

Dodatkowe informacje:
Opis niedostępny...
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha





Wszystkie aukcje
|
Komentarze
|
Strona "O mnie"
|
Wyślij wiadomość
|
Dodaj do ulubionych


Sól himalajska, czarna

KALA NAMAK

 

waga 1kg

Kontakt


Wszelkie pytania prosimy kierować na:

- email:

[zasłonięte]@gmail.com

- tel.:

728 [zasłonięte] 38 09 (Urszula Michalak)

602 [zasłonięte] 10 40 (Maciej Michalak)



Wysyłka

Szybka przesyłka kurierska w 24h

TYLKO 14ZŁ

 

Paczka ekonomiczna: 

do 500g 9,50zł

do 1,5kg 11zł

do 4,5kg 13zł

do 10kg 18zł

Paczka priorytetowa:

do 500g 11zł

do 1,5kg 13zł

do 4,5kg 14,50zł

do 10kg 20,50zł

 

! ! ! UWAGA ! ! !

Produkty w szklanych opakowaniach (miody, soki, syropy, sosy, przeciery,  masła orzechowe, jogurty itp ważą więcej niz czysta masa produtku ze względu na wagę szkła.

 



Płatności

Firma:

Twoje Musli Urszula Michalak

Nr konta w mBanku:

45 1140 [zasłonięte] 2[zasłonięte]0040002 [zasłonięte] 615815

 

POLECAMY "Płacę z Allegro"




Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Kala Namak (Bangla Beet lobon; Nepalski Birae Nun (बिरे नुन); Hindi काला नमक kala namak) znana również jako sól czarna lub czarna sól Indyjska to przyprawa o słonym i ostrym zapachu używana w Indiach. Przyprawa składa się głównie z chlorku sodu i kilku związków, które nadają soli charakterystyczny kolor i zapach. 

W zależności od źródła informacji, jedne twierdzą, że Kala Namak to rodzaj naturalnego halitu a drugie, że to ręcznie wydobyty produkt. 

Kala Namak 

Kala Namak jest szeroko stosowana w kuchni indyjskiej jako przyprawa lub dodatek do chaats (przypraw), ostrych sosów, wszystkich rodzajów owoców, raitas (indyjskich dipów) i wielu innych indyjskich pikantnych przekąsek. Na charakterystyczny aromat jajeczny Chaat masala (indyjska mieszanka przypraw) ma wpływ czarna sól. Osoby spoza Indii, które nie są przyzwyczajone do czarnej soli często porównują jej zapach do zapachu zgniłych jaj. Z powodu obecności związków siarki, nabiera ona od brązowo-różowego do ciemno-fioletowego koloru kamienia. 

Skład 

Kala Namak składa się głównie z chlorku sodu i śladowej ilości siarczanu sodu, siarczku żelaza i siarkowodoru. 

Chlorek sodu (sól kuchenna) nadaje Kala Namak słonego smaku, siarczek żelaza dodaje różowego koloru, inne związki siarki odpowiadają za lekko gorzkawy smak a siarkowodór nadaje jajeczny zapach. 

Pomimo, że siarkowodór jest toksyczny dla ludzi w większych stężeniach, to jego niewielka zawartość w czarnej soli nie ma negatywnego wpływu na zdrowie. 

Z niektórych źródeł wynika, że Kala Namak powstaje poprzez odparowanie solanki, która jest gotowana z nasionami haradu. Inne źródła, natomiast podają, że sól kamienna jest naturalnym halitem wydobywanych z ziemi. Kryształy soli są czarne i są zwykle ścierane na drobny proszę, który przybiera różowego koloru. 

Czarna sól jest w medycynie ajurwedycznej uważana za przyprawę chłodzącą i jest także stosowana jako środek na wzdęcia i zgagę. W mieście Jammu sól ta używana jest to leczenia wola. 

Kala namak jest wysoko ceniona przez wegan, którzy używają ją do imitacji smaku jajek, jest na przykład używana do przyprawienia tofu, co daje w efekcie danie przypominające sałatkę jajeczną. 

 

 


Polecamy również:

 



 
  Zapraszamy na pozostałe nasze aukcje!

Największy wybór bakalii i produktów BIO i EKO na allegro!

 





Wszystkie prawa zastrzeżone - kopiowanie szablonu, opisu i zdjęć zabronione!