Sól Himalajska Krystaliczna to najczystsza sól Ziemi, bez zanieczyszczeń chemicznych, zawiera 84 naturalne minerały.
Powstała w miejscu, gdzie setki milionów lat temu energia słoneczna osuszyła pierwotny ocean. Sól ta wydobywana jest z 400-600 metrów głębokości.
Zawiera ona aż 84 minerały w formie koloidalnej, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Mikroelementy mają postać drobnych cząsteczek, dzięki czemu mogą być z łatwością absorbowane przez komórki ludzkiego ciała.
Sól Himalajska stosowana w kuchni, uzupełnia niedobory mikroelementów w codziennej diecie. W tym miejscu należy podkreślić iż Sól Himalajska nie posiada zanieczyszczeń jakimi są metale ciężkie, jak w przypadku soli morskiej. Zatopione tankowce uwalniają miliony ton chemicznych substancji osadzają się w wodzie, z której czerpana jest następnie sól.
Sól Himalajska posiada biało-różowy kolor, jest on zależny od koloru skały z której pochodzi. Im bardziej różowy kolor tym więcej żelaza znajduje się w danej soli.
Wydobywana jest metodą konwencjonalną – ręcznie bez używania ładunków wybuchowych, płukana wodą i osuszana w słońcu.
Nie jest produktem rafinowanym ani też nie posiada żadnych wzbogaceń chemicznych. Nie jest wybielana.