Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

SÓL CZARNA KALA NAMAK MIELONA 1kg-SÓL HIMALAJSKA

05-07-2015, 12:08
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 12.99 zł      Aktualna cena: 12.99 zł     
Użytkownik eko-minimarket
numer aukcji: 4874768853
Miejscowość Białystok
Kupiono sztuk: 4    Wyświetleń: 72   
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

eko_minimarket

Produkty zdrowe i ekologiczne
tel. 662 [zasłonięte] 682
e-mail: eko-[zasłonięte]@wp.pl


Wpłaty można dokonać poprzez:

lub wpłatę na konto:
65 1160 [zasłonięte] 2[zasłonięte]2020002 [zasłonięte] 521751



NIE WYSTAWIAMY FAKTURY VAT


Kurier: 16 zł do 30kg
Poczta Polska: 12 zł 
Odbiór osobisty: 0 zł
Białystok

Kupując na kilku naszych aukcjach
lub większą ilość produktów
– prosimy poczekać na mail
odnośnie kosztów wysyłki.

Zamówienie wysyłamy po zaksięgowaniu wpłaty na naszym koncie.

ODBIÓR OSOBISTY W BIAŁYMSTOKU

Al. 1000-lecia Państwa Polskiego 6,

2 piętro, lok. 211

Proszę o wcześniejszy kontakt telefoniczny bądź mailowy.



Sól czarna (Kala Namak)

Kala Namak znana również jako sól czarna lub czarna sól Indyjska to przyprawa o słonym i ostrym zapachu używana w Indiach. Przyprawa składa się głównie z chlorku sodu i kilku związków, które nadają soli charakterystyczny kolor i zapach.

 

Kala Namak

Kala Namak jest szeroko stosowana w kuchni indyjskiej jako przyprawa lub dodatek do chaats (przypraw), ostrych sosów, wszystkich rodzajów owoców, raitas (indyjskich dipów) i wielu innych indyjskich pikantnych przekąsek. Na charakterystyczny aromat jajeczny Chaat masala (indyjska mieszanka przypraw) ma wpływ czarna sól. Osoby spoza Indii, które nie są przyzwyczajone do czarnej soli często porównują jej zapach do zapachu zgniłych jaj. Z powodu obecności związków siarki, nabiera ona od brązowo-różowego do ciemno-fioletowego koloru kamienia.

Skład

Kala Namak składa się głównie z chlorku sodu i śladowej ilości siarczanu sodu, siarczku żelaza i siarkowodoru.

Chlorek sodu (sól kuchenna) nadaje Kala Namak słonego smaku, siarczek żelaza dodaje różowego koloru, inne związki siarki odpowiadają za lekko gorzkawy smak a siarkowodór nadaje jajeczny zapach.

Pomimo, że siarkowodór jest toksyczny dla ludzi w większych stężeniach, to jego niewielka zawartość w czarnej soli nie ma negatywnego wpływu na zdrowie. Z niektórych źródeł wynika, że Kala Namak powstaje poprzez odparowanie solanki, która jest gotowana z nasionami haradu. Inne źródła, natomiast podają, że sól kamienna jest naturalnym halitem wydobywanych z ziemi. Kryształy soli są czarne i są zwykle ścierane na drobny proszę, który przybiera różowego koloru.

Czarna sól jest w medycynie ajurwedycznej uważana za przyprawę chłodzącą i jest także stosowana jako środek na wzdęcia i zgagę. W mieście Jammu sól ta używana jest to leczenia wola.

Kala namak jest wysoko ceniona przez wegan, którzy używają ją do imitacji smaku jajek, jest na przykład używana do przyprawienia tofu, co daje w efekcie danie przypominające sałatkę jajeczną.