GWARANCJA ZWROTU PIENIĘDZY,
W PRZYPADKU NIEZGODNOŚCI TOWARU Z OPISEM
Sól Czarna Kala Namak mielona 1kg
Kala Namak jest szeroko stosowana w kuchni indyjskiej jako przyprawa lub dodatek do chaats (przypraw), ostrych sosów, wszystkich rodzajów owoców, raitas (indyjskich dipów) i wielu innych indyjskich pikantnych przekąsek. Na charakterystyczny aromat jajeczny Chaat masala (indyjska mieszanka przypraw) ma wpływ czarna sól.
Kala Namak składa się głównie z chlorku sodu i śladowej ilości siarczanu sodu, siarczku żelaza i siarkowodoru.
Chlorek sodu (sól kuchenna) nadaje Kala Namak słonego smaku, siarczek żelaza dodaje różowego koloru, inne związki siarki odpowiadają za lekko gorzkawy smak a siarkowodór nadaje jajeczny zapach.
Pomimo, że siarkowodór jest toksyczny dla ludzi w większych stężeniach, to jego niewielka zawartość w czarnej soli nie ma negatywnego wpływu na zdrowie.
Czarna sól jest w medycynie ajurwedycznej uważana za przyprawę chłodzącą i jest także stosowana jako środek na wzdęcia i zgagę.
Kala namak jest wysoko ceniona przez wegan, którzy używają ją do imitacji smaku jajek, jest na przykład używana do przyprawienia tofu, co daje w efekcie danie przypominające sałatkę jajeczną.
Skład: Sól naturalna wydobywana z 400-600m głębokości. Bez zanieczyszczeń chemicznych, nie wybielana Dystrybucja:
BogutynMłyn Waga netto:
1kg.
Zobacz nasze pozostałe aukcje:
|
|