Skład: 100% naturalna sól wydobywana z 400-600 m głębokości, bez zanieczyszczeń chemicznych, nie wybielana.
Sól Kala Namak- znana jest również jako sól czarna lub czarna sól indyjska. To przyprawa o słonym i ostrym zapachu (przypominający niektórym zapach nieświeżych jaj:). Składa się głównie z chlorku sodu i kilku innych związków, które nadają jej ten charakterystyczny kolor i zapach.
Kala Namak jest szeroko stosowana w kuchni indyjskiej do wielu potraw i przekąsek. W medycynie ajurwedycznej uważana jest za przyprawę chłodzącą i stosowana jako środek na wzdęcia i zgagę. Polecana też dla osób z wysokim ciśnieniem oraz mających kłopoty z trawieniem.
Jest bogata w minerały: wapnia, magnezu, jodu, sodu, potasu oraz żelaza.
Kala Namak jest wysoko ceniona przez wegan, którzy używają ją do imitacji smaku jajek. Doskonale nadaje się do przyprawiania tofu.
Można też posypywać nią sałatki owocowe i warzywne, frytki, kanapki itp.
PODANY KOSZT PRZESYŁKI POCZTĄ POLSKĄ DOTYCZY WYSYŁKI 1 SZTUKI PRZEDMIOTU. W PRZYPADKU ZAKUPU WIĘKSZEJ ILOŚCI PROSIMY O KONTAKT.
ZAPRASZAMY NA NASZE POZOSTAŁE AUKCJE!