Sól bambusowa z Korei
100g
Sól ta powstaje przez palenie soli morskiej w bambusowych rurkach. Koreańscy mnisi buddyjscy tradycyjnie wyrabiają sól bambusową, stosują ją jako sól uzdrawiającą przyprawiając nią swoje skąpe posiłki. Dzisiaj zarówno w Korei jak i na całym świecie sól bambusowa uważana jest za specjalność.
Sól jest bogata w składniki mineralne, które zwiększają się w procesie palenia. Spożywanie soli sprzyja utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej. W zależności od stężenia sól ma Ph 7-12.
Proces produkcji odbywa się w sposób tradycyjny, bez użycia technik masowej produkcji, dzieki czemu otrzymujemy produkt wyjątkowy i cenny.
Bambusowa sól ma bardzo słony smak, ma postać miałkiego proszku przypominjącego cukier puder dlatego odczuwane są bardzo komfortowe wrażenia dotykowe. Dlatego szczególnie dobrze nadaje się do solenia surowych warzyw.
Skład: <81,2% NaCl, 15,04% O, <1% Cu, 0,8% C, 0,31% K, 0,0078% Fe, Mn 0,0009%
Wszystkie oferowane przez nas sole spożywcze to produkty naturalne, nie wybielane chemicznie, nie ulepszane środkami antyzbrylającymi, bez dodatku polepszaczy smakowych. Dlatego nalezy je chronić przed wilgocią, przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach. W przypadku solniczek dodac kilka ziarenek ryżu-zapobiegnie to zawilgoceniu soli.
|