Przedmiotem aukcji jest piętnaście nasion rzodkiewki strączkowej Rat-Tailed Ta nietypowa, wyjątkowo ciekawa rzodkiewka strączkowa została przywieziona do Anglii z Azji w 1815 roku. W 1860 r była bardzo popularnym warzywem w ogrodach Europy, Północnej Ameryki, a nawet Australii. Na razie jest mniej znana niż rzodkiewka o jadalnym, zgrubiałym korzeniu, ale wraca do łask ze względu na swoje zalety smakowe i zdrowotne. Zachwala się jej ostry, pikantny smak. Roślina nie tworzy zgrubień, jedynie długie na 5-12 cm. strąki, które w fazie młodocianej (przed dojrzewaniem nasion) są jadalne. Stare strączki są twarde i mogą być gorzkawe. Doskonała do kanapek, sałatek i pogryzania. Pyszna w curry, smażona na patelni z przyprawami, przysmakiem jest zamarynowana lub kiszona jak ogórki. Na jednej rośliny może być 40-50 strączków. Bardzo ceniona w ogrodzie również dzięki temu, że może rosnąć cały sezon, bez względu na upały. Zwykła rzodkiewka potrzebuje niskich temperatur, rzodkiewka strączkowa zaś toleruje każdą pogodę, nawet upały. W Polsce jeszcze bardzo mało znana, ale jest ceniona i serwowana przez kucharzy w najlepszych hotelowych restauracjach w Warszawie i Krakowie. Podkreśla się jej zastosowanie w leczeniu pasożytów jelitowych. Liście, nasiona i stare korzenie są stosowane w leczeniu astmy i innych dolegliwości układu oddechowego. Roślina zawiera substancje antybakteryjne i ma działanie antyrakowe. Posiana wśród innych roślin w ogrodzie odstrasza szkodniki żerujące na pomidorach i ogórkach oraz marchwi. Okres wegetacji 40-50 dni Zaskocz swoich gości i podaj rzodkiewkę strączkową! Marynowane strączki rzodkiewki Rat-Tailed Składniki: · 50 strączków rzodkiewki Rat-Tailed · 1/4 szklanki oleju · 1/3 szklanki octu · 1/2 szklanki wody · 3 łyżki miodu · 1 łyżka cukru · 1 ząbek czosnku · 1 łyżeczka jasnej gorczycy · 1/2 łyżeczki soli · 1/4 łyżeczki białego pieprzu
Przygotowanie: Strączki umyć i odciąć twarde ogonki. Olej, wodę, ocet, miód, czosnek, gorczycę, sól oraz pieprz zagotować. Rzodkiewki ułożyć w słoikach i zalać gorącą zalewą. Zakręcić słoiki i pasteryzować 20 minut. Odstawić w chłodne miejsce. Nadają się do jedzenia już po 2 tygodniach.
Zapraszam na inne moje aukcje z nasionami. Masz pytania związane z uprawą - pytaj, chętnie odpowiem. Kupując u mnie tylko raz płacisz za przesyłkę.
|