Kiełki są doskonałym źródłem najcenniejszych dla organizmu składników odżywczych: witamin, mikroelementów, enzymów i innych składników wzmacniających. W czasie kiełkowania zgromadzone w nasionach składniki odżywcze pod wpływem wilgoci, temperatury, a przede wszystkim enzymów ulegają przemianom w związki łatwo przyswajalne przez organizm. Zawartość tych wszystkich substancji i związków powoduje, że spożywanie kiełków wpływa na wytworzenie odporności w organizmie.
skład: |
nasiona rzodkiewki |
W 100 g kiełków rzodkiewki znajduje się m.in. około:
80 mg wit. C ,
6,60 mg wit. PP,
60 mg magnezu,
1,2 mg cynku,
2,3 mg żelaza
i wyjątkowo dużo soli wapnia - 90,8 mg.
DOMOWA PRODUKCJA KIEŁKÓW
Nasiona dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą, wsypać do czystego słoika w takiej ilości aby zakrywały całe dno i zalać przegotowaną, zimną wodą. Po kilku godzinach wodę należy zlać i słoik z namoczonymi nasionami pozostawić w ciepłym miejscu, ale nie na słońcu. Co najmniej dwa razy dziennie należy nasiona przepłukiwać wodą, a jej nadmiar zlewać aby uniknąć pleśnienia nasion. Po 3-4 dniach nasiona wykiełkują i są gotowe do spożycia. Doskonałe do kanapek np. z masłem czosnkowym, różnych pysznych surówek. Kiełki można produkować w specjalnych urządzeniach do kiełkowania nasion. Równocześnie kiełkuje się wówczas nawet trzy zestawy różnych nasion.
Wartość odżywcza kiełków została przebadana w Instytucie Żywności i Żywienia.
PRZEPIS KULINARNY
MAKARONOWA SAŁATKA Z KURCZAKIEM I KIEŁKAMI
Składniki:
szklanka kiełków rzodkiewki, pierś z kurczaka, 150g makaronu (kokardki), sałata lodowa, 1/2 puszki kukurydzy, natkę pietruszki, sos majonezowy
Wykonanie:
Kurczaka przyprawić solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi, usmażyć. Po przestudzeniu pokroić 1-1,5 cm. Makaron ugotować, sałatę porwać na mniejsze kawałki,. Kawałki kurczaka, kiełki, kukurydzę, sałatę i natkę pietruszki dodać do przestudzonego makaronu, polać sosem i wymieszać.
ŻYCZYMY ZDROWIA I SMACZNEGO !!!