Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

RZEPAK na kiełki kiełkownica 250g *HP*

30-01-2014, 16:53
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 16 zł     
Użytkownik HURTPOL1
numer aukcji: 3845833008
Miejscowość Sierpc
Wyświetleń: 10   
Koniec: 30-01-2014 16:25:21
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Strona

Szablon

Aukcje Komentarze Kontakt

KATEGORIE

O MNIE



Hurtownia Ogrodnicza
"Hurtpol"

Gołda Przemysław
09-200 Sierpc
ul Płocka 54/3
NIP: 569[zasłonięte]5065
1/ PL
2/ Jakość : WE
3/ PIORIN
4/ Nr z rej. przeds.:
14/37/11744

PŁATNOŚĆ

Płatność przelewem
bankowym lub przekazem
pocztowym.
Bank Spółdzielczy w Ciechanowie o/ Żuromin
Nr rachunku :
948[zasłonięte]000820[zasłonięte]300
56[zasłonięte]001


WYSYŁKA


Towar wysyłamy w ciągu 48 godzin od zaksięgowania przelewu na naszym koncie.


WARUNKI ZAKUPU



Przy zakupie przypraw , ziół suszonych , nasion za kwotę ponad 150zł przesyłka gratis.
(Nie dotyczy kiełkownic i akcesoriów).


KONTAKT



Wszelkie pytania prosimy kierować na maila :
[zasłonięte]@wp.pl lub
tel. 242[zasłonięte]788
(w dni powszednie w godz. 9.00-15.00).

 


RZEPAK- Brassica napus 

 

Z kiełków rzepaku jest produkowany preparat o nazwie sulforafan. Działa on na skórę rozjaśniająco, uniemożliwiając wytwarzanie reaktywnych form tlenu, a co za tym idzie - blokując proces odpowiedzialny za powstawanie plam na skórze. Niedawne badania wskazują także na to, że sulforafan może zmniejszać podatność na zaczerwienienia wywoływane przez słońce. 

Kiełki z nasion rzepaku są bardzo bogatym źródłem ważnych dla zdrowia glukozynolanów .

Regularne ich spożywanie przeciwdziała nowotworom, wirusom, ułatwia trawienie, uaktywnia system odpornościowy organizmu. Poprawia pamięć i posiada właściwości pobudzające. Kiełki rzepaku zawierają dużo siarki, dlatego korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci. Mają ostry, pieprzny smak, porównywany do smaku rzodkiewki i wg wielu opinii przewyższający jej smak.

 

 

Licytujesz: 1 opakowanie nasion o sprawdzonej zdolności kiełkowania .

Waga : 250g .

 

 
WAŻNE: 
KUPUJĄC NA KILKU NASZYCH AUKCJACH LUB KILKA PRZEDMIOTÓW POKRYWASZ TYLKO JEDEN KOSZT WYSYŁKI UZALEŻNIONY OD WAGI PRZESYŁKI.

KOSZT PRZESYŁKI W ZALEŻNOŚCI OD WAGI:

 

1) Przesyłka listowa ekonomiczna

    do 50g - 3zł

    ponad 50g do 500g - 6zł 

2) Przesyłka listowa polecona

    do 50g - 6zł

    ponad 50g do 300g - 8zł

    ponad 300g do 500g - 10zł

3) Paczka pocztowa ekonomiczna

    do 1kg - 15zł

4) Kurier 

    do 1kg - 16,50 zł

    ponad 1kg do 2kg - 18zł

    ponad 2kg do 30kg - 21zł 

 

PRZESYŁKI LISTOWEJ EKONOMICZNEJ JAKO NIEREJESTROWANEJ / Poczta Polska nie wystawia dowodu nadania takiej przesyłki / NIE MOŻNA REKLAMOWAĆ NA POCZCIE / oznacza to, że w razie jej zaginięcia co się sporadycznie zdarza nikt nie zwróci kupującemu pieniędzy / I DLATEGO JEST WYSYŁANA NA WYŁĄCZNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ I RYZYKO KUPUJĄCEGO. 


ZAPRASZAMY DO NASZEGO SKLEPU NA POZOSTAŁE AUKCJE

 

Ponieważ wbrew pozorom kiełkowanie nie jest łatwą sztuką poniżej podajemy podstawową procedurę prawidłowego kiełkowania nasion, która mamy nadzieję pomoże naszym klientom uzyskać dorodne i smaczne kiełki wysokiej jakości: 
                                                                                                          1/ Pobranie odpowiedniej ilości nasion, sprawdzenie ich czystości, usunięcie takich elementów, jak kamyki, nasiona chwastów, połamane lub uszkodzone nasiona.                                                                                                    2/ Przepłukanie nasion.                                                                                                                                        3/ Namaczanie nasion przez odpowiednio długi czas w zależności od gatunku.                                                      4/ Wstawienie nasion do pojemnika, odpowiednio częste przepłukiwanie, również w zależności od gatunku.                                                                                                                                                      5/ Należy zadbać o to, aby nasiona nie psuły się i nie pleśniały. Dzieje się tak wtedy, gdy wsypiemy ich zbyt dużą ilość. Dlatego wsypujemy tylko jedną warstwę luźno rozłożonych nasion. Do namaczania i zraszania należy używać zawsze letniej, przegotowanej wody. Pleśń pojawia się również z powodu zbyt dużej wilgoci, lub zbyt wysokiej temperatury (albo i jedno i drugie ), ponadto niektóre nasiona są trudniejsze w hodowli, dla ich skiełkowania z sukcesem, oprócz wiedzy niezbędne jest też odpowiednie doświadczenie, dlatego właśnie tak często poleca się lucernę lub rzodkiewkę na początek hodowli, jako rośliny kiełkujące dość łatwo.
Metody kiełkowania:                                                                                                                      Hodowlę kiełków najlepiej zacząć od kiełkowania na sitku, ligninie lub wacie. Po nabraniu doświadczenia i wprawy można pokusić się o kiełkowanie w pojemnikach.
1/ Na sitku: łyżkę wypłukanych nasion pszenicy, jęczmienia lub owsa wysypujemy na plastikowe sitko. Do szklanki wlewamy letnia wodę, tak aby nasiona się z nią nie stykały. Wymieniamy wodę 1-2 razy dziennie. Kiełki są gotowe do spożycia po kilku dniach.                                                                                                                          2/ Na ligninie lub wacie: metoda najlepsza dla rzodkiewki, rzeżuchy i lnu. Na talerzyku lub spodeczku kładziemy zwilżoną ligninę lub watę i rozsypujemy na nim równomiernie nasiona. Zraszamy 2-3 razy dziennie, tak aby podłoże nie wyschło. Po kilku dniach pojawiają się kiełki.                                                                                   3/ Na gazie: metoda najlepsza dla cieciorki, soi oraz fasoli mung i adzuki. Nasiona najpierw moczymy w letniej wodzie przez ok. 12 godzin, następnie osączamy je i opłukujemy. Do dość szerokiego naczynia, np. słoika lub garnka, wlewamy letnią, przegotowaną wodę. Naczynie nakrywamy gazą mocując ją gumką wokół jego brzegów tak aby nie dotykała ona wody. Rozsypujemy nasiona, w taki sposób aby leżały na wilgotnej gazie, ale się nie moczyły. Po kilku dniach kiełki są gotowe do spożycia.                                                                                                                                                            4/ W pojemniku – bardzo wygodna do kiełkowania nasion jest kiełkownica. Jest ona zbudowana z pięciu elementów.                                                                                                                                                a/ Pokrywka - gwarantuje stabilny, wilgotny klimat, także przy wahaniach temperatury.                                                                                                                       b/ Szalki do kiełkowania – trzy duże szalki o średnicy 20cm. Można w nich poddawać kiełkowaniu jednocześnie trzy różne gatunki nasion albo kontynuować zbiory poprzez stopniowe wysiewanie nasion.                                                                                                                                                                c/ Czerwone syfony odpływowe – zapewniają równomierny odpływ wody oraz regulują wilgotność.                                                                                                                          d/ Wentylatory – w pokrywie i w poszczególnych szalkach przeznaczonych do kiełkowania nasion umieszczono po trzy wentylatory. Służą one do odprowadzania gazów i tlenu.                                                                                                                         e/ Zbiornik wody – po nawodnieniu nadmiar wody gromadzi się w zbiorniku, może ona służyć do podlewania kwiatów.