RZEMIOSŁO GARNCARSKIE NA TERENIE KASZUB
OD KOŃCA XVIII WIEKU DO 1939 ROKU
Anna Kwaśniewska
OBNIŻKA CENY !! BYŁO 35 PLN ...
JEST 29,95 PLN !!
Wydawnictwo: Instytut Kaszubski, 2006
Oprawa: miękka
Stron: 256
Stan: NOWA
SPIS TREŚCI: Wstęp Stan badań
Przestrzeń i czas
Baza źródłowa i literatura wykorzystane w opracowaniu
Metody badawcze
Konstrukcja pracy
Rozdział I Cechy rzemieślnicze - ich organizacja i zadania Podstawy prawne działalności rzemieślniczej
Ustrój i funkcje cechu
Nauka rzemiosła garncarskiego
Uczniowie
Czeladnicy
Mistrzowie
Rozdział II Ośrodki i rody garncarskie na terenie Kaszub od końca XVIII w. do 1939 r. Pogranicze Kaszub
Kaszuby południowo-zachodnie
Kaszuby środkowe
Kaszuby północne
Rozdział III Organizacja pracy warsztatów i technika produkcji Pozyskiwanie i przygotowanie surowca
Formowanie i suszenie naczyń
Dekoracja i szkliwienie wyrobów
Proces wypału i piece garncarskie
Organizacja zbytu wyrobów garncarskich
Garncarze w środowisku lokalnym
Rozdział IV Wyroby garncarskie - ich rodzaje i charakterystyka Techniki zdobienia i rodzaje ornamentu
Wyroby garncarskie
Zakończenie
Bibliografia
Aneksy
Słowniczek terminów i określeń dotyczących garncarstwa
kliknij aby powiększyćGaleria zdjęć |
|