Firma PNOS jest jednym z największych przedsiębiorstw nasienno-hodowlanych w Polsce, z własnymi odmianami nasion warzyw i kwiatów. Tradycje sięgają połowy ubiegłego wieku. Co czwarta torebka nasion sprzedawana w naszym kraju pochodzi od firmy PNOS, co daje im w tym segmencie pozycję lidera na rynku.
Najwyższej jakości nasiona - z atestem jakości, po wielokrotnych badaniach parametrów siewnych w laboratorium zakładowym i Stacji Oceny Nasion - produkowane są w wyspecjalizowanych gospodarstwach w Polsce oraz na południu Europy.
WAGA: 30g
|
100g kiełków rzeżuchy zawiera około 60mg witaminy C,spore ilości witamin z grupy B,1,3mg witaminy PP,160mg soli potasu,36 mg wapnia oraz spore ilości siarki.Kiełki rzeżuchy obniżają poziom cukru we krwi,a zawarta w nich siarka pobudza apetyt. Domowym sposobem kiełki można wyprodukować w następujący sposób:nasiona należy dokładnie przepłukać,wsypać do czystego słoika w takich ilościach,aby przykrywały dno słoika i zalać na kilka godzin przegotowaną,letnia woda(można zostawić na noc).Następnie należy zlać wodę.Nasiona ponownie przepłukać, słoik nakryć gazą,obwiązać gumką i odstawić w ciepłe,nienasłonecznione miejsce.Przepłukiwać i zlewać wodę co najmniej dwa razy dziennie.Kiełki są gotowe do spożycia po 3-6 dniach. Przepis kulinarny Surówka z Rzeżuchą Składniki:szklanka kiełków rzeżuchy,kilka liści kapusty pekińskiej,puszka kukurydzy,czerwona papryka,świeży ogórek,150g żółtego sera,sos winegret. Wykonanie:Ser,ogórki i paprykę pokroić w kostkę.Kapustę cienko poszatkować.Wszystkie składniki wymieszać,polać sosem i odstawić na ok. godzinę.Przed podaniem udekorować kiełkami lub natką pietruszki. |