Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Rynek żywności ekologicznej. Wyznaczniki i uwarunk

28-02-2012, 14:13
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 43.20 zł     
Użytkownik arik_ksiegarnia
numer aukcji: 2029716404
Miejscowość SANOK
Wyświetleń: 6   
Koniec: 30-01-2012 10:28:24

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Okładka: miękka
Rok wydania (xxxx): 2007
Język: polski
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Arik, podręczniki akademickie

e-mail: [zasłonięte]@arik.pl
tel: 510 [zasłonięte] 753


» Strona "o mnie"
» Inne moje aukcje
» Dodaj do ulubionych





Stron: 244
Format: 16,5 x 23,5 cm
Rok wydania: 2007
Oprawa: miękka, klejona



Rynek żywności ekologicznej. Wyznaczniki i uwarunkowania rozwoju

Władysława Łuczka-Bakuła

Autorka przedstawiła: 
  • istotę i stan rolnictwa ekologicznego 
  • różnice między rolnictwem ekologicznym a rolnictwem konwencjonalnym 
  • rynek produktów rolnictwa ekologicznego 
  • zachowania konsumentów na rynku żywności ekologicznej 
  • warunki rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce 
  • rozwój żywności ekologicznej w Polsce


Spis treści

Rozdział 1. Rozwój zrównoważony a rolnictwo ekologiczne
1.1. Koncepcja i zasady rozwoju zrównoważonego
1.2. Integracja polityki rolnej i środowiskowej w Unii Europejskiej
1.3. Istota, cele i korzyści rolnictwa ekologicznego
1.3.1. Korzyści ekonomiczno-społeczne
1.3.2. Korzyści środowiskowe
1.3.3. Korzyści zdrowotne
1.3.4. Korzyści etyczne i estetyczne

Rozdział 2. Stan rolnictwa ekologicznego i polityka wsparcia
2.1. Powierzchnia upraw i liczba gospodarstw ekologicznych
2.2. Wsparcie rolnictwa ekologicznego jako wyraz polityki środowiskowej w Unii Europejskiej
2.2.1. Wsparcie wynikające z rozporządzenia rady EWG 2078/92
2.2.2. Wsparcie z tytułu rozporządzenia rady (WE) 1257/99
2.2.3. Zmiany w strukturze wsparcia mierzonego PSE

Rozdział 3. Podstawowe wyznaczniki rynku produktów rolnictwa ekologicznego
3.1. Wzrost rynku żywności ekologicznej
3.2. Relacje cenowe żywności ekologicznej i żywności konwencjonalnej
3.3. Ewolucja form sprzedaży żywności ekologicznej
3.3.1. Rozwój sprzedaży bezpośredniej i sklepów specjalistycznych
3.3.2. Rozwój handlu w supermarketach

Rozdział 4. Cechy i determinanty zachowań konsumentów na rynku żywności ekologicznej
4.1. Częstotliwość zakupu żywności ekologicznej
4.2. Percepcja żywności ekologicznej przez konsumentów
4.2.1. Związek percepcji żywności ekologicznej z rynkiem
4.2.2. Cechy żywności ekologicznej i motywy jej wyboru
4.3. Segmentacja konsumentów
4.4. Cena jako kryterium decyzji zakupowych

Rozdział 5. Warunki rozwoju rolnictwa ekologicznego i rynku jego produktów w Polsce - studium przypadku
5.1. Rolnictwo ekologiczne w Polsce na tle Czech i Węgier
5.2. Stan wyjściowy i determinanty rozwoju rolnictwa ekologicznego
5.3. Rynek produktów ekologicznych
5.4. Porównanie cen warzyw i owoców ekologicznych i konwencjonalnych
5.4.1. Ceny warzyw
5.4.2. Ceny owoców
5.5. Ocena asortymentowa i cenowa oferty żywności ekologicznej