Rybactwo stawowe. W stawach karpiowych, urządzeniach przemysłowych oraz małych zbiornikach śródlądowych autor: Janusz Guziur, Henryk Białowąs, Witold Milczarzewicz wydawca: Oficyna Wydawnicza Hoża rok wydania: 2003 ilość stron: 383 isbn: 838[zasłonięte]8825 format: 165x240 mm oprawa: twarda
Spis treści:
- Wstęp
- Historyczny rozwój rybactwa stawowego
- Wody śródlądowe
- Jeziora, rzeki i zbiorniki zaporowe
- Stawy rybne
- Zarys podstaw prawnych rybactwa stawowego
- Prawo wodne, ochrona przyrody i środowiska
- Pozwolenie wodnoprawne
- Prawo ochrony środowiska
- Inne ustawy
- Ustawa o rybactwie śródlądowym
- Inne przepisy dotyczące rybactwa
- Podatki
- Ochrona zdrowia ryb
- BHP w rybactwie śródlądowym
- Wskazówki prawne w zakresie budowy obiektów rybackich
- Program branżowy
- Rybactwo stawowe - nazwy i określenia
- Wykaz podstawowych aktów prawnych Dotyczących rybactwa stawowego
- Charakterystyka zbiorników wodnych
- Zbiorniki spuszczalne
- Zbiorniki spuszczalne - wiejskie, melioracyjne i retencyjne stawy ściekowe
- Zbiorniki niespuszczalne
- Walory pozaprodukcyjne stawów
- Środowisko wodne
- Morfologia stawów
- Woda i jej skład chemiczny
- Wskaźniki jakości wody
- Roślinność wodna
- Zwierzęta wodne
- Dno zbiornika
- Projektowanie i budowa stawów
- Wybrane wytyczne przy projektowania stawów
- Gospodarka wodna i budownictwo stawowe
- Zarys hydrologii
- Gospodarka wodna w stawach
- Budowle i urządzenia stawowe
- Materiały budowlane
- Konserwacja i remont urządzeń wodnych
- Narzędzia i sprzęt rybacki
- Podstawowy sprzęt do odłowy (połowu ryb)
- Urządzenia i sprzęt pomocniczy
- Narzędzia do uprawy dna stawów
- Sprzęt do transportu ikry i ryb
- Zaplecze gospodarcze
- Planowanie obsad stawów karpiowych
- Metody produkcji ryb
- Ocena wydajności naturalnej stawów (bonitacja)
- Zasady preliminowania obsady stawów
- Obliczanie obsady stawów (bez żywienia)
- Karp hodowlany
- Biologia karpia
- Ułuszczenie i ubarwienie karpia
- Zalety hodowlane karpi
- Selekcja ryb
- Historia selekcji karpia
- Metodyka prac hodowlanych
- Przegląd wybranych linii hodowlanych karpia
- Linie hodowlane w Zakładzie Ichtiobiologii Gospodarki Rybackiej PAN w Gołyszu
- Linie hodowlane w Rybackim Zakładzie Doświadczalnym IRS w Zatorze n.Wisłą
- Wykorzystanie biotechnologii w podnoszeniu wartości użytkowej karpia
- Rozród ryb i podchów wylęgu
- Tarlaki karpia
- Przygotowanie i obsługa tarlisk
- Rozród (tarło) karpia
- Rozród innych ryb
- Tarło w warunkach sztucznych
- Podchów wylęgu w rowach podchowowych (rowostawach)
- Podchów wylęgu ryb głąbielowatych
- Szacowanie liczebności wylęgu
- Wychów materiału obsadowego
- Metody produkcji narybku
- Wychów narybku z przesadkowaniem (metoda Dubisza)
- Produkcja narybku jesiennego w przesadkach II
- Produkcja narybku jesiennego z wylęgu K0-1 (bez przesadkowania)
- Produkcja narybku metodą zatorską
- Produkcja kroczków karpia (K1-2)
- Produkcja kroczków metodą obsad dwusezonwych
- Udział powierzchni stawów narybkowych i kroczkowych w ogólnym areale gospodarstwa
- Technologia produkcji ryb towarowych (handlówki)
- Chów ryb w obsadach wielogatunkowych
- Obliczanie obsad ryb dodatkowych
- Ryby roślinożerne
- Inne ryby karpiowate
- Ryby drapieżne
- Ryby łososiowate
- Ryby dekoracyjne
- Intensywne (przemysłowe) metody produkcji ryb
- Gatunki ryb i metody produkcji
- Intensywny chów karpia w stawach
- Wychów tilapii i suma afrykańskiego w stawach karpiowych
- Intensywny chów jesiotrów
- Intensywne metody produkcji ryb w wodach podgrzanych
- Chów ryb w stawach ściekowych
- Wychów ryb w wodach słonych i słonawych
- Żywienie ryb
- Specyfika odżywiania się ryb
- Ogólne zasady żywienia ryb
- Ważniejsze składniki pokarmowe pasz
- Współczynnik pokarmowy (FCR)
- Stopień wykorzystania paszy przez ryby
- Rodzaje pasz i wymagania ryb
- Charakterystyka pasz dla ryb
- Obliczanie zapotrzebowania na pasze
- Preliminarz żywienia ryb
- Wstępne przygotowanie pasz
- Technika zadawania pasz
- Żywienie karpi na podstawie wskaźników zooplanktonu
- Pasze granulowane i ekstrudowane
- Żywienie ryb w wodach ciepłych (pochłodniczych)
- Podnoszenie wydajności stawów
- Osuszanie dna stawu
- Odmulanie dna stawu
- Usuwanie płycizn i wierzchowin stawowych
- Regulacja stopnia zarastania stawów
- Zwalczanie glonów nitkowatych
- Nawożenie stawów
- Nawożenie stawów mineralnie
- Wapnowanie stawów
- Nawożenie stawów organicznie
- Uprawa roślin użyźniających dno stawowe
- Wychów kaczek na stawach rybnych
- Korzyści z integracji rolnictwa i rybactwa
- Odłowy ryb
- Metody odłowu ryb
- Kolejność i organizacja odłowów ryb
- Odłów ryb z przesadki I
- Odłów ryb ze stawów towarowych i kroczkowych
- Technika odławiania różnych gatunków ryb
- Połowy i odłowy kontrolne
- Zasady obchodzenia się z rybami
- Transport ikry i ryb
- Zimowanie ryb
- Magazynowanie ryb
- Urządzanie i użytkowanie łowisk wędkarskich
- Wrogowie i szkodniki ryb
- Zapobieganie chorobom ryb
- Księgi stawowe i zapisy gospodarcze
- Wycena szkód rybackich w stawach
- Roczny harmonogram prac na stawach
- Pojęcia, wskaźniki i terminy podstawowe
- Literatura
- Wykaz adresów ważniejszych instytucji
|