Tytuł
|
Rybactwo śródlądowe
|
Autor
|
Praca zbiorowa pod red.
Jana A. Szczerbowskiego
|
Wydawca
|
IRŚ
|
Rok wydania
|
2008
|
Liczba stron
|
608
|
Wymiary
|
170 x 245 mm
|
Okładka
|
twarda
|
ISBN
|
[zasłonięte]978-83211-19-4
|
Rybactwo jako jedno z najstarszych zajęć
człowieka, stało się współcześnie ważnym działem rolnictwa, rekreacji i ochrony
środowiska. Obejmuje duży zespół zabiegów zmierzających do racjonalnego
wykorzystania produktywności zbiorników wodnych. Posługuje się przy tym wiedzą z
różnych dziedzin, a między innymi hydrochemią, hydrobiologią, hydrotechniką,
techniką rybacką i ekonomiką gospodarowania. W jego zakres wchodzi rybactwo
morskie, ograniczone najczęściej do rybołówstwa i rybactwo śródlądowe, które
dzieli się z kolei na stawowe, jeziorowe i rzeczne. Rybactwo stawowe dotyczy
sztucznie utworzonych zbiorników oraz takich gatunków ryb, których chów jest
najbardziej efektywny. Rybactwo jeziorowe i rzeczne ogranicza się najczęściej
do zbiorników naturalnych i obejmuje wiele czynności związanych zarówno z chowem
i hodowlą ryb, jak też rybołówstwem.
Rybactwo pozwala nie tylko produkować i
pozyskiwać ryby, lecz także zwiększa retencję i poprawia stosunki wodne,
zmniejsza tempo starzenia się zbiorników naturalnych, najczęściej polepsza
jakość wody gromadzonej w stawach, a dodatkowo umożliwia wypoczynek i
rekreację. Jego rozwój powiązany jest ze specjalistycznymi dziedzinami nauki,
dydaktyki oraz upowszechniającym wiedzę wydawaniem podręczników. Niniejszy
stanowi próbę zwięzłego ujęcia praktycznych i teoretycznych zagadnień z tego
zakresu i aktualizuje pierwsze wydanie (Szczerbowski i in. 1993) oraz
zagadnienia przedstawione w Encyklopedii rybacko-wędkarskiej (Szczerbowski i
in. 1998). Ze względu na i tak już pokaźną objętość, w wielu przypadkach
odwołuje się do podstawowej literatury uzupełniającej. Przygotowano go z myślą
o potrzebach studentów wyższych lat studiów, pracowników tego działu gospodarki
oraz szerokiej grupy czytelników zainteresowanych środowiskiem wodnym, rybami i
rybactwem.
Spis treści
Przedmowa 13
1. Wprowadzenie (Jan A. Szczerbowski) 15
2. Wody śródlądowe (Jan A. Szczerbowski i
współpracownicy) 23
3. Środowisko wodne i występujące w nim organizmy
65
4. Eutrofizacja wód (Bogusław Zdanowski) 121
5. Zanieczyszczenie wód (Konstanty Lossow) 135
6. Ekologiczne uwarunkowania rybactwa (Jan A.
Szczerbowski) 157
7. Biologia, znaczenie gospodarcze, chów i
hodowla oraz odłowy raków i ryb (Jan A. Szczerbowski i współpracownicy) 183
8. Prawo, dydaktyka i nauka w rybactwie (Jan A.
Szczerbowski) 347
9. Gospodarka rybacka (Jan A. Szczerbowski i
współpracownicy)
10. Rozród ryb, inkubacja ikry i wychów materiału
zarybieniowego
(Krzysztof Goryczko, Andrzej Kruger, Jan A.
Szczerbowski)
11. Narzędzia i metody połowu ryb (Wiktor
Dembiński)
12. Odłowy, produkcja, import i eksport oraz
spożycie organizmów wodnych (Jan A. Szczerbowski) 489
13. Magazynowanie, wstępne zabezpieczenie i
przewożenie ryb
(Janusz Zamojski) 499
14. Przetwórstwo organizmów wodnych (Jan A.
Szczerbowski) 517
15. Problemy zdrowotne i ochrona zdrowia ryb
(Maria Studnicka,
Elżbieta Terech-Majewska).523
16. Śniecie ryb i szkody w rybactwie (Jan A.
Szczerbowski)..555
17. Literatura 559
18. Skorowidz nazwisk, nazw, oraz terminów
polskich i łacińskich 585