Tytuł |
Rybactwo śródlądowe |
Autor |
Praca zbiorowa pod red. Jana A. Szczerbowskiego |
Wydawca |
IRŚ |
Rok wydania |
2008 |
Liczba stron |
608 |
Wymiary |
170 x 245 mm |
Okładka |
twarda |
ISBN |
[zasłonięte]978-83211-19-4 |
Rybactwo jako jedno z najstarszych zajęć człowieka, stało się współcześnie ważnym działem rolnictwa, rekreacji i ochrony środowiska. Obejmuje duży zespół zabiegów zmierzających do racjonalnego wykorzystania produktywności zbiorników wodnych. Posługuje się przy tym wiedzą z różnych dziedzin, a między innymi hydrochemią, hydrobiologią, hydrotechniką, techniką rybacką i ekonomiką gospodarowania. W jego zakres wchodzi rybactwo morskie, ograniczone najczęściej do rybołówstwa i rybactwo śródlądowe, które dzieli się z kolei na stawowe, jeziorowe i rzeczne. Rybactwo stawowe dotyczy sztucznie utworzonych zbiorników oraz takich gatunków ryb, których chów jest najbardziej efektywny. Rybactwo jeziorowe i rzeczne ogranicza się najczęściej do zbiorników naturalnych i obejmuje wiele czynności związanych zarówno z chowem i hodowlą ryb, jak też rybołówstwem.
Rybactwo pozwala nie tylko produkować i pozyskiwać ryby, lecz także zwiększa retencję i poprawia stosunki wodne, zmniejsza tempo starzenia się zbiorników naturalnych, najczęściej polepsza jakość wody gromadzonej w stawach, a dodatkowo umożliwia wypoczynek i rekreację. Jego rozwój powiązany jest ze specjalistycznymi dziedzinami nauki, dydaktyki oraz upowszechniającym wiedzę wydawaniem podręczników. Niniejszy stanowi próbę zwięzłego ujęcia praktycznych i teoretycznych zagadnień z tego zakresu i aktualizuje pierwsze wydanie (Szczerbowski i in. 1993) oraz zagadnienia przedstawione w Encyklopedii rybacko-wędkarskiej (Szczerbowski i in. 1998). Ze względu na i tak już pokaźną objętość, w wielu przypadkach odwołuje się do podstawowej literatury uzupełniającej. Przygotowano go z myślą o potrzebach studentów wyższych lat studiów, pracowników tego działu gospodarki oraz szerokiej grupy czytelników zainteresowanych środowiskiem wodnym, rybami i rybactwem.
Spis treści
Przedmowa 13
1. Wprowadzenie (Jan A. Szczerbowski) 15
2. Wody śródlądowe (Jan A. Szczerbowski i współpracownicy) 23
3. Środowisko wodne i występujące w nim organizmy 65
4. Eutrofizacja wód (Bogusław Zdanowski) 121
5. Zanieczyszczenie wód (Konstanty Lossow) 135
6. Ekologiczne uwarunkowania rybactwa (Jan A. Szczerbowski) 157
7. Biologia, znaczenie gospodarcze, chów i hodowla oraz odłowy raków i ryb (Jan A. Szczerbowski i współpracownicy) 183
8. Prawo, dydaktyka i nauka w rybactwie (Jan A. Szczerbowski) 347
9. Gospodarka rybacka (Jan A. Szczerbowski i współpracownicy)
10. Rozród ryb, inkubacja ikry i wychów materiału zarybieniowego
(Krzysztof Goryczko, Andrzej Kruger, Jan A. Szczerbowski)
11. Narzędzia i metody połowu ryb (Wiktor Dembiński)
12. Odłowy, produkcja, import i eksport oraz spożycie organizmów wodnych (Jan A. Szczerbowski) 489
13. Magazynowanie, wstępne zabezpieczenie i przewożenie ryb
(Janusz Zamojski) 499
14. Przetwórstwo organizmów wodnych (Jan A. Szczerbowski) 517
15. Problemy zdrowotne i ochrona zdrowia ryb (Maria Studnicka,
Elżbieta Terech-Majewska).523
16. Śniecie ryb i szkody w rybactwie (Jan A. Szczerbowski)..555
17. Literatura 559
18. Skorowidz nazwisk, nazw, oraz terminów polskich i łacińskich 585