To delikatne danie jest wyśmienitym dodatkiem do babcinego obiadu. Pochodzi od potrawy znanej na całym świecie pod nazwą Rizi-Bizi, której głównym składnikiem jest ryż i groszek. Babcia zmodyfikowała potrawę dodając marchewką i cebulę. Czasami podaje ją z dodatkiem jajka, jako danie główne.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Według BABCI:1. Zagotuj 300 ml wody (1,5 objętości dania) wsyp zawartość 1 torebki oraz pół łyżeczki soli. Możesz dodać łyżeczkę masła lub oleju. Mieszając doprowadź do wrzenia.1. Przykryj szczelnie pokrywką, gotuj 12 minut na minimalnym ogniu. Nie odkrywaj garnka!3. Zdejmij z ognia, zamieszaj i szczelnie przykryty garnek odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej 5 minut.
Według WNUKA1. Do naczynia wlej 300 ml wody (1,5 objętości dania), wsyp zawartość 1 torebki i pół łyżeczki soli. Możesz dodać 1 łyżeczkę masła lub oleju.2. Przykryj szczelnie pokrywką, gotuj 5 minut na pełnej mocy, następnie 15 minut na pół mocy.
PROPOZYCJA SERWOWANIA
W miseczce roztrzep 2 jajka z solą i pieprzem, na dużej patelni rozgrzej 0,5 łyżki masła i usmaż cienki omlet. Przełóż na talerz. Gdy omlet ostygnie, zroluj go i pokrój w cienkie paseczki. Dodaj do potrawy, wymieszaj. Smacznego!