Ryż Naturalny Brązowy 500 g
Ryż ten zawiera bardzo dużo substancji odżywczych i leczniczych. W przeciwieństwie do ryżu oczyszczonego, czyli obranego z łuski, nie jest pozbawiony większości witamin, minerałów i substancji odżywczych. Brązowa, nierafinowana postać ryżu jest bogata m.in. w duże ilości witaminy B, działającej wzmacniająco na układ nerwowy. Ze względu na właściwości ściągające może być stosowany jako lekarstwo na częste i nadmierne oddawanie moczu oraz w przypadku biegunki. Żucie na czczo surowego brązowego ryżu jest jednym ze sposobów na pozbycie się pasożytów z organizmu. W przypadku występowania zaburzeń trawienia najlepszym sposobem jest spożywanie tylko i wyłącznie kleiku ryżowego zwanego „congee”, który ma silne właściwości odtruwające organizm. Jedną z największych zalet brązowego ryżu jest jego pozytywny wpływ na obniżanie poziomu cukru we krwi. Takie właściwości wykazuje zarówno ziarno ryżu jak i otręby ryżowe. Ponadto, otręby zawierają ponad 70 przeciwutleniaczy, które chronią komórki organizmu oraz pomagają zachować młodość. Jednym z takich przeciwutleniaczy jest witamina E, która właśnie w tej postaci wykazuje właściwości redukujące nadmiar tłuszczu, cholesterolu oraz właściwości przeciwnowotworowe. Koenzym Q10 który również zawierają otręby ryżowe poprawia ukrwienie serca, redukuje wysokie ciśnienie krwi i spala tłuszcz wpływając na zmniejszenie otyłości. Otręby ryżowe wykazują również inne dobroczynne działanie na układ krwionośny, poprawiają pamięć, stymulują układ odpornościowy i wiele innych. Podsumowując, dzięki spożywaniu tego nierafinowanego ziarna zapewniamy sobie zdrowe i szczupłe ciało, spokojny umysł i zrównoważone emocje.
Przepis na kleik ryżowy z soczewicą:
-1 filiżanka soczewicy,
-3 filiżanki brązowego ryżu,
-przyprawy:liść laurowy, tymianek, sól himalajska, kminek, pieprz,
-posiekana natka pietruszki,
-2 łyżeczki masła ghee.
Namoczyć na noc soczewicę lub na kilka godzin przed gotowaniem. Gotować ją w zimnej wodzie zbierając pianę powstałą podczas gotowania. Dodać do gotującej się soczewicy przyprawy. Po ugotowaniu wyjąć liście laurowe. Ugotować ryż w zimnej wodzie (na 100 g ryżu 1 litr wody). Ryż należy gotować na małym ogniu przez około 3-4 godziny. Pod koniec gotowania dodać masło klarowane dla smaku. Połączyć ryż z soczewicą i posypać natką pietruszki. Zamiast soczewicy można użyć wszelkich nasion strączkowych.