Skład: ryż czerwony pełnoziarnisty* 100% (*składniki ekologiczne objęte certyfikatem kontroli).
Ekologiczny ryż czerwony pełnoziarnisty charakteryzuje się niezwykle słodkim smakiem oraz orzechowym aromatem. Podaje się go głównie do wykwintnych potraw oraz deserów z egzotycznymi owocami. Dzięki swojej oryginalnej barwie doskonale nadaje się również do sałatek.
Ryż czerwony to średnioziarnisty, niepolerowany ryż w czerwonej łupinie wywodzący się z Indii. Ma właściwości lecznicze, wpływa pozytywnie na jelita, wyrównuje poziom cukru we krwi. Korzystnie działa na serce, budowę i stabilność mięśni, jak również na wzrok i barwę skóry. Pobudza trawienie, wspomaga odporność i jest lekkostrawny.
Sposób przygotowania: zagotować 500 ml osolonej wody, do gotującej się wody wsypać 200 g ryżu (wypłukanego w dużej ilości wody) i dodać odrobinę masła lub oleju. Gotować na małym ogniu ok. 40 min.
Wartość odżywcza w 100 g:
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA - 368 kcal (1558 kJ)
BIAŁKO - 7,4
WĘGLOWODANY - 77,7
TŁUSZCZ - 2,4
Kraj pochodzenia składników: Tajlandia
Kraj producenta: Polska
Informacja alergiczna:
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.