Ryż czerwony podobnie jak ryż czarny, jest on bardziej kleisty niż łuskany. Powszechnie jada się go w Tajlandii i na Filipinach. Podaje się go głównie do wykwintnych potraw oraz deserów z egzotycznymi owocami.
Odmiana ta, choć dopiero pracuje na swoją popularność, wśród znawców ryżu ceniona jest za smak oraz wspaniałe działanie zdrowotne. Posiada niezwykłe właściwości odżywcze i odgrywa kluczową rolę w zbilansowanej diecie. Korzystnie działa na serce, zapewnia promiennych wygląd skóry i poprawia wzrok.
Zgodnie z tradycyjną medycyną indyjską (traktaty ajurwedyjskie), która uważa tę odmianę ryżu za najbardziej wartościowe zboże, czerwony ryż leczy także duszności, gorączkę, kaszel czy zatrucia. Ponadto poprawia witalność, która ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz wspomaga odporność, a do tego jest lekkostrawny.
Skład: ryż czerwony* 100% (*produkt rolnictwa ekologicznego).
Zastosowanie: jako dodatek do sałatek, deserów oraz wykwintnych dań.
Popularny w kuchni tajskiej i filipińskiej.
Sposób przygotowania: przepłukać i zalać zimną wodą. Następnie gotować na małym ogniu od 35 do 40 min, w proporcji 2 części wody na 1 część ryżu.
Wartość odżywcza w 100g
Wartość energetyczna 1528 kJ 360 kcal
Białko 7,2 g Węglowodany 76,0 g Tłuszcz 2,5 g
Produkty firmy Fresano pochodzą z kontrolowanych upraw ekologicznych, są najwyższej jakości i w pełni bezpieczne dla zdrowia i pakowane są ręcznie.
|