Skład: czarny ryż*
* certyfikowany produkt rolnictwa ekologicznego
Producent: Bio Planet
Czarny ryż był przez wieki nazywany jedzeniem „zakazanym”. Według legendy spożywać go mogli tylko i wyłącznie chińscy władcy. Szczególnym upodobaniem darzył tę odmianę Kangxi – cesarz z dynastii Qing.
Czarny ryż dołączył ostatnio do czołówki najzdrowszych produktów świata. Niedawno przeprowadzone badania wykazały, że zaledwie jedna łyżka tego produktu zawiera więcej korzystnych dla zdrowia przeciwutleniaczy zwanych antocyjanami niż taka sama ilość jagód. Ma też więcej błonnika i witaminy E, przy znacznie niższym poziomie cukrów.
Antocyjany, które znaleźć można też w czerwonych winogronach, truskawkach, winie, czerwonej kapuście czy cebuli, obniżają ryzyko zachorowania na raka i choroby serca. To właśnie antocyjanom czarny ryż zawdzięcza ciemnopurpurową barwę, którą przybiera w procesie gotowania.
Oprócz błonnika i przeciwutleniaczy, czarny ryż bogaty jest również w niezbędne aminokwasy oraz liczne składniki mineralne, zwłaszcza żelazo. Jest on zdrowszą alternatywą dla białego ryżu, uważaną za lepszą nawet niż ryż brązowy.
Czarny ryż jest ubogi w cukry, za to wypakowany zdrowymi włóknami roślinnymi i związkami chemicznymi, które pomagają w walce z rakiem i chorobami serca.